Залізниця замовила систему електронного документообігу «Мегаполіс» за 24 мільйони
24.03.2021   //  

Філія «Головний інформаційно-обчислювальний центр» АТ «Українська залізниця» 19 березня за результатами тендеру замовила ТОВ «Айкюжн ІТ» систему електронного документообігу за 23,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До літа 2022 року поставлять комплект примірників програмного забезпечення та ліцензій на право використання «Системи електронного документообігу та автоматизації бізнес-процесів «Megapolis.DocNet» на 35 тис користувачів за 18,70 млн грн. Також нададуть послуги з адаптації та впровадження за 5,20 млн грн. Термін підтримки становить рік.

Система «Megapolis.DocNet» розроблена консорціумом «Intecracy Group», у який зокрема входили ТОВ «Інтекресі Бейз» і «ТОВ «Софтлайн»», на Open Source платформі UnityBase.

Корпоративна система «Укрзалізниці» включатиме такі модулі: вхідні, вихідні, внутрішні документи, електронний архів, кабінет наглядової ради, протоколи, доручення, накази, планувальник подій, договори, кадри, додатковий модуль претензійно-позовної роботи.

Міграції зі старої системи АС СКЕДО на базі Lotus Domino підлягає 20 млн документів.

Штраф за поставку неякісного товару складає 20% його вартості, а за повну відмову від постачання або прострочення понад двох місяців – 50% очікуваної вартості закупівлі.

Вартість договору на 20% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 30,00 млн грн.

ПрАТ «Центр комп’ютерних технологій «ІнфоПлюс» вимагало від замовника прибрати умову, що система повинна бути побудована на Open Source платформі. У тендерній документації під «Open Source платформою» малася на увазі промислова тиражована платформа, яка має відкритий код і на момент оголошення торгів розповсюджується за принципом відкритої, вільної (безкоштовної) ліцензії (GPL, LGPL, MIT, Apache тощо) із можливістю вільного завантаження платформи в Інтернеті. Задля оцінки відповідності запропонованого рішення учасник мав забезпечити доступ до пропонованої Open Source платформи. На думку фірми, це штучно звузило коло учасників. Вона заявила, що вимога щодо безкоштовної ліцензії містить корупційний ризик, оскільки учасник не може оцінити цю ліцензію в грошовій формі та повинен включити в ціну пропозиції з оцінкою 0 грн.

Замовник відповів, що хоче отримати досконале програмне рішення, тому вимагає від учасників продемонструвати певний базовий функціонал системи. Вона повинна бути на Open Source платформі, яка має теж певний функціонал і вже використовується. Ці вимоги дозволяють гарантувати наявність певного функціоналу та мати Open Source платформу для забезпечення «незалежності» від розробника системи електронного документообігу.

Столична «Айкюжн ІТ» належить директору Олександра Смірнова з Києва та компанії «Інтекресі Венче Лтд» (Кіпр), а його представником значиться Сергій Балашук. Кінцевим бенефіціаром через офшор «Intecracy Venture Ltd» вказаний киянин Михайло Віговський.

На ту ж кіпрську «Intecracy Venture Ltd» зареєстровано і вищезгадану «Інтекресі Бейз», яку раніше очолював Олександр Россол, ексдиректор із розвитку компанії «Софтлайн».

За даними судового реєстру, СБУ в 2019 році писала податківцям, що вважає «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» пов’язаними з ТОВ «Юкрейніан Електронікс» та ТОВ «Еверест Лімітед». Остання фірма мала розробити Єдину автоматизовану систему управління ЗСУ «Дзвін-АС» на базі софту «Інтекресі Бейз» (див. «Генштаб і Міноборони за чотири роки не запустили систему он-лайн керування військом, на яку витратили 600 мільйонів»).

Крім того, «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» згадувались у кримінальному провадженні щодо закупівель ДП «Національні інформаційні системи» послуг щодо держреєстрів.

Також «Айкюжн ІТ» раніше була пов’язана з ТОВ «Айкюжн», яке фігурувало в справі про розкрадання на інформаційних послугах для Фонду соцстраху та Держслужби зайнятості.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Елеганс Україна» Романа Ваврика, Дмитра Губаря, Євгена Малашенка і директорки Тетяни Шевченко, якій належить ТОВ «Е-Бізнес Солюшенс» через ТОВ «Е-Інвестмент». Ваврик і Малашенко також співволодіють ТОВ «Е-Докс», де їхніми партнерами виступають Оксана Думанська та ТОВ «Е-Технології» Олександра Новохацького і колишнього нардепа від «Блоку Литвина» Олега Поліщука.

Новохацький і Поліщук володіють електронним майданчиком ТОВ «Е-Тендер», а їхні «Е-Технології» входять до складу засновників приватної аукціонної системи ТОВ «Ріалто Солюшинз» разом з Андрієм Кучеренком і майданчиком ТОВ «Держзакупівлі.Онлайн».