В Україні створили «агентську» монополію для моряків, переатестація тільки через $2-10 тисяч хабара
24.03.2021   //  

З літа 2020 року моряки в Україні втратили можливість самостійно пройти переатестацію  і можуть зробити це тільки за допомогою агентів та хабара. В місяць моряки сплачують приблизно $6 мільйонів корупційних коштів.

Про це йдеться у сюжеті Марії Землянської та Аліси Юрченко для Bihus.Info.

В Україні 150 тисяч моряків. Раз на п’ять років вони повинні пройти переатестацію.

Корупція на іспитах існувала і раніше, але не обов’язкова для всіх – існувала можливість без хабара здати екзамени самостійно. Але з літа 2020 року корупція в цій сфері розрослася до рівня монополії. У портових містах з’ явилася мережа агентів – посередники, які гарантують складання іспиту навіть без фактичної підготовки.

З літа 2020 опція самому скласти іспити не працює. Тепер можна здати тільки через агента. Усі гроші – і офіційні платежі, і хабарі – збирають агенти. Моряки стверджують, що частина корупційних грошей лишаються агентам, частина їхнім кураторам, а частина їде з портових міст у Київ – високопосадовцям у транспортній сфері.

Офіційно здача іспиту на звання капітана коштує 1,5 тисячі гривень. По прайсу агента до суми в гривні додається ще $1,4 тисячі. Потрібно скласти декілька іспитів, а також заплатити за навчальні курси.

Загалом, з урахуванням хабарів, переатестація коштує $2-10 тисяч.

З лютого цього року за ініціативи Мінінфраструктури на заміну усним іспитам ввели комп’ютерні. Але ці іспити керуються у ручному режимі і запорука їхнього складання – хабар.

Наразі організацію дипломування моряків забезпечує Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків, яку з серпня 2020 року намагаються ліквідувати (але рішенням суду ліквідацію призупинено).

Міністерство інфраструктури очолює Владислав Криклій.