Індійську вакцину в Україні зареєстрували на «прокладку», власник якої прописаний на… пустирі
24.03.2021   //  

Індійська вакцина CoviShild в Україні зареєстрована на ТОВ «Грейс оф год», яка має фіктивну адресу реєстрації.

Про це йдеться в розслідуванні Тетяни Чорновол для телеканалу «Еспресо».

Україна закупила вакцину CoviShield у індійського виробника Serum Institute of India, який виготовляє її за ліцензією AstraZeneca. Саму закупівлю Міністерство охорони здоров’я засекретило, нібито на вимогу індійських партнерів. Постачанням вакцини займається британська фірма-посередник «Grown Agent».

Проте заявку на реєстрацію CoviShild в Україні подав не індійський виробник, а фірма ТОВ «Грейс оф год» (з англ. Милість Божа), яка була створена в листопаді минулого року. При цьому, в попередні роки індійський виробник реєстрував свої ліки в Україні на себе, а не будь-які інші фірми.

Бенефіціаром «Грейс оф год» вказаний індус Пранаав Кумар, який прописаний в передмісті Києва на вул. Бродівська 52. За цією ж адресою прописаний Кульдіп Кумар. На місці виявилося що це пустир.

За даними «Еспресо», Пранаав Кумар – студент Київського політехнічного університету.

Сама «Грейс оф год», на яку зареєстрована вакцина, вказала своєю адресою бізнес-центр поруч з київською Русанівкою. Про фірму та її власника в бізнес-центрі нічого не знають. В цьому ж будинку зареєстрована фірма співмешканця Кумара – Кульдіпа Кумара. Мова йде про ТОВ «Віаан мобайлс юкрейн», яке прописане в офісі №1001. Але сам будинок має вісім поверхів, на останньому нумерація починається з 800. «Віаан мобайлс юкрейн» проходить в кримінальних справах, де її підозрюють в формуванні фіктивного податкового кредиту.

Кумар Кульдіп – батько Праанава, він і є директором «Грейс оф год». За його словами, він має дружні стосунки з директором «Serum Institute of India» та допомагав Україні з поставкою вакцини.

«Я (допомагав – ред.) скоко мог, остальное делали президент и ваше министерство», – сказав Кумар.

Кульдіп Кумар через кіпрську «Канетро Холдінгс Лтд» є бенефіціаром ТОВ «Деорбуд». Це одна з фірм, що була задіяна в афері з 1,7 млрд грн. «Київметробуд» на будівництво метро. Ці гроші були покладені на депозит в банк, а відсотки по ньому були перераховані на приватні фірми з орбіти нардепа ОПЗЖ Вадима Столара.  Саме Кульдіп Кумар вказаний бенефіціаром багатьох компаній з орбіти Столара.

Донедавна Кумар-молодший був засновником ТОВ «АЕОН Біотех», якою він володів з жителем Кривого Рогу Вірди Бікрам Джит Сингх. Людина з таким ПІБ є заступником директора ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Це підприємство постачало шлак для президентської програми «Велике будівництво».

«АЕОН Біотех» теж було зареєстроване в листопаді для постачання фармпродукції, але 15 березня фірма змінила назву на «Карма медіа інтертеймант». Тепер вона займається кіновиробництвом, а її єдиним власником став  Сінгх Шаілеш Кумар. Фірма прописана в індійському ресторані Кумара в центрі Києва.

Від «Наших грошей»

«Канетро Холдінгс Лтд» Кумара є співзасновником ТОВ «Печерськбудінвест», що входить до Perfect Group іншого нардепа-забудовника з ОПЗЖ – Дмитра Ісаєнка. Раніше ця фірма називалася ТОВ «Катерпіллер», вона забудовує ділянку ПАТ «Київський завод «Радар». «Канетро Холдінгс Лтд» також є власником ТОВ «Расмус», пов’язаного з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром.

Бізнес-партнером Кумара в «Канетро Холдінгс Лтд» є мешканець Кременчука Дмитро Мармуляк. Він має зв’язки із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

У системі казначейських проводок «Spending» оприлюднено дані про дві проплати Міністерства охорони здоров’я по контракту від 25 січня 2021 року щодо закупівлі вакцин від COVID-19. Загальна сума виплат становить 1,62 млрд грн, отримувачем вказано державний «Укрексімбанк», який отримав гривні для подальшої конвертації у валюту. Кому банк направив долари далі – невідомо.

Також МОЗ не оприлюднив офіційних даних щодо кількості придбаних вакцин CoviShild. Раніше йшлось про плани придбати 12 млн доз індійської вакцини. У такому випадку МОЗ перерахував гроші з розрахунку $4,8 за одну дозу. Це щонайменше вдвічі дорожче від закупівельної ціни вакцини AstraZeneca для Бельгії – 1,8 євро за дозу.