«Бейкер Тіллі» проведе аудит «Укроборонпрому» удвічі дешевше, ніж раніше
24.03.2021   //  

ДК «Укроборонпром» 16 березня за результатами тендеру замовив ТОВ «Бейкер Тіллі Україна» аудит вартістю 15,48 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До осені 2022 року компанія проведе незалежний аудит консолідованої/комбінованої фінансової звітності Групи «Укроборонпром» за 2020-2021 роки згідно Міжнародних стандартів фінансової звітності. Він проводиться за Міжнародними стандартами аудиту із залученням міжнародних експертів. Група «Укроборонпром» включає 116 підприємств на підконтрольній території України і 21 – на території ОРДЛО та окупованого Криму.

Година послуг партнера коштує 2 400 грн., менеджера, міжнародного експерта, експертів з оцінки та податків – 1 800 грн, головних аудиторів – 1 200 грн., а аудиторів – 600 грн.

Переможна пропозиція виявилась у 2,5 раза нижчою від очікуваної вартості закупівлі.

Конкурентом було дніпровське ТОВ «БДО» Лілії Дзюби, Алли Савченко, Віри Савченко та ексчлена наглядової ради АТ «Укрексимбанк» Сергія Балченка. Під час аукціону воно впало на чверть відносно своєї початкової пропозиції, а переможець – майже вдвічі.

Переможець пояснив аномально низьку ціну тим, що знає специфіку діяльності та вивчив бізнес концерну, бо вже проводив аудит «Укроборонпрому». Саме «Бейкер Тіллі Україна» виграла минулий підряд щодо аудиту Групи «Укроборонпром» за 2018-2019 роки на 29,34 млн грн. Отже, нинішня вартість дворічного аудиту майже вдвічі нижча, але не включає проведення до десяти презентацій, семінарів щодо застосування МСФЗ, як було раніше.

ДАСУ перевіряє нинішню закупівлю на підставі виявлених нею ознак порушення закону. Однак подробиці поки невідомі.

Закупівлю провели з другої спроби. На перший тендер прийшли п’ять фірм: «Бейкер Тіллі Україна», «БДО», ТОВ «Грант Торнтон Легіс», ТОВ «Крестон Джі Сі Джі Аудит» і ТОВ «Джі Пі Ей Україна». Однак замовник відмінив його, оскільки одна з вимог виявилась дискримінаційною, а вносити зміни було запізно. Мова про вимогу копії свідоцтва про відповідність системи контролю якості аудиторських послуг від Аудиторської палати України. Аудиторів, які можуть проводити аудит підприємств суспільного інтересу, нині перевіряє Інспекція із забезпечення якості Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю (ОСНАД). Вона робить це планово після закінчення дії свідоцтва АПУ і не видає свідоцтва, а лише публікує дані на сайті. «БДО» і «Грант Торнтон Легіс» пройшли перевірку в ОСНАД і не могли виконати вказану вимогу тендерної документації. А на повторному тендері можна було надавати свідоцтво АПУ або рішення/наказ ОСНАД.

Засновниками столичної фірми «Бейкер Тіллі Україна» є директор Олександр Почкун, Гагік Нерсесян, Сергій Кесарєв, Олександр Шульга, Оксана Ковтун, Олександра Звєрєва і Володимир Мукомела. За даними системи «YouControl», раніше замість останніх двох у складі засновників був Олександр Коновченко. Фірма є незалежним членом міжнародної мережі «Baker Tilly International» і однією з найбільших аудиторських компаній України.