«ДТЕК» оскаржив у суді штрафи АМКУ на 275 млн за зловживання монополізмом у Бурштинскому острові
23.03.2021   //  

«Острів Бурштинської ТЕС» – особлива зона на Заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Наразі ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від іншої частини України. Близько 90% електроенергії на цьому «острові» виробляє ПАТ «ДТЕК Західенерго».

АТ «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д. Трейдінг» подали до Господарському суді м. Києва позови щодо рішення Антимонопольного комітету про сумарний штраф цих компаній 275 млн грн «за зловживання монопольним становищем». Про це повідомляється в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Підготовче судове засідання за позовом «Д. Трейдінг» до Антимонопольного комітету має відбутися 29 березня, за позовом «ДТЕК Західенерго» – 19 квітня.

Позовні вимоги «ДТЕК Західенерго» мотивовано тим, що рішення АМКУ №780-р прийнято «з грубим порушенням» приписів Закону України «Про захист економічної конкуренції», тому що АМК у розгляді справи №143-26.13/108-19:

  • не оцінив дії Товариства у відповідності до критеріїв, встановлених статтею 82 Договору про заснування Європейського економічного співтовариства, та релевантної практики Енергетичного Співтовариства і Європейського Союзу;
  • порушив вимоги Методики визначення монопольного (домінуючого) становища суб`єктів господарювання на ринку, затвердженою розпорядженням АМК від 05.03.2002 №49-р;
  • зробив висновки, які не відповідають обставинам справи №143-26.13/108-19;
  • допустив ряд процесуальних порушень, які вплинули на повне та об`єктивне дослідження обставин справи №143-26.13/108-19, та, як наслідок, прийняття незаконного та необґрунтованого рішення №780-р.

Подробиці позову «Д. Трейдінгу» у судовому реєстрі не оприлюднені.

Нагадаємо, 15 грудня  2020 року Антимонопольний комітет визнав зловживання монопольним становищем з боку групи «ДТЕК» у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» з липня по жовтень 2019 року. Та наклав штрафи на компанію «ДТЕК Західенерго» 176,00  млн гривень та «Д. Трейдінг» –  на 99,00 млн гривень.

АМКУ та НКРЕКП помітили, що пов’язані з «ДТЕК» трейдери не завантажували викуплені потужності міждержавного перетину, що призвело до дефіциту на ринках  «на добу наперед» та на «внутрішньодобовому».

За даними регулятора,  «ДТЕК Західенерго» встановлювало в заявках на продаж електроенергії на «ринок на добу наперед» (РДН) завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Цьому сприяла практика, до якої вдавалося ТОВ «Д.Трейдінг», яке впродовж липня – жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності імпортованої електроенергії з території Словаччини в торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС». Це призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки АТ «ДТЕК Західенерго» на території «Острів Бурштинської ТЕС».

Як зазначається в повідомленні АМКУ, постраждалими від дій енергетичних компаній виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес напряму отримав значно вищі тарифи і значно втратив у конкурентоздатності.

У «ДТЕК» вважають рішення АМКУ «упередженим і невмотивованим».

«ДТЕК» не займає монопольного (домінуючого) становища в торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», є повністю замінним за рахунок імпортного ресурсу, зазнає значної конкуренції з боку імпортерів та не має ринкової влади внаслідок повного адміністративного регулювання цін на цьому ринку», – стверджували у компанії.

За даними «Бізнес.Цензору», річний дохід АТ «ДТЕК Західенерго» у 2019 році склав 22,41 млрд грн. Таким чином штраф, який група Ріната Ахметова намагається скасувати в суді, склав близько 0,8% від її доходу. За законом АМКУ має право на штраф у розмірі до 10% від виручки. АМКУ розглядав порушення фірм ДТЕК не за весь рік, а впродовж чотирьох місяців, у липні-жовтні 2019 року.