Археологам дали 18 мільйонів на розкопки на місці траси Н-31
23.03.2021   //  

Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області 15 березня уклала угоду на розкопки  археологічної спадщини у місцях будівництва дороги Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області вартістю 18,42 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Контракт по переговорній процедурі укладено з держпідприємством «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

Археологи мають до кінця цього року провести роботи на об’єктах Могилів-І, Цибулівка-І, Рудка-І, Рудка-ІІ, Рудка-ІІІ та у кількох місцях де є залишки фортифікаційних споруд (доба бронзи, ранній залізний вік).

Найдорожче коштуватимуть роботи по поселенню Рудка-1 – 5,37 млн грн.

Нагадаємо, раніше поліцію змусили відкрити кримінальне провадження стосовно дій ТОВ «Автомагістраль-Південь» по будівництву цієї дороги. Компанія знесла будинок і захопила землю селянки у селі Клешнівка для будівництва траси на її ділянці.

Довідково:

Рудка — село в Україні, в Царичанському районі Дніпропетровської області. Населення за переписом 2001 року складало 818 осіб.

На заповідних землях села Рудка збереглися половецько-козацькі кургани. Залишки Української укріпленої лінії (1730-х роки).

Село Рудка засноване в 1730 році, коли козацькому отаману Івану Руді виділили землі на болотах – землями родючими, покритими садами та рибою та дичиною.

Село Рудка з часом витягнулось на пя’ть кілометрів поряд з болотом, що в минулі часи було одним із русел, по якому річка Оріль впадала в Дніпро.

Достовірно невідомо чи назва села пішла від прізвища першого поселенця нашого краю, чи від слова «рудка», що означає «болото».