Земельна корупція: Підроблення результатів ґрунтових обстежень задля відчуження особливо цінних земель
22.03.2021   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин.  За оцінками експертів відділу стратегічного аналізу корупційних ризиків ця сфера є однією з найбільш корумпованих та спричиняє суттєві негативні наслідки.

Опис ризику:

Земельний кодекс України встановлює правило, згідно з яким цільове призначення особливо цінних земель неможливо змінити без погодження Верховної Ради України. За останні декілька скликань Парламенту народні депутати не ухвалили жодного рішення щодо зміни цільового призначення особливо цінних державних земель, які заборонено передавати у приватну власність. Проте на практиці заблокована процедура відчуження таких категорій земель вплинула на поширення корупційних схем. Одним з таких корупційних механізмів є підготовка посадовими особами фіктивних висновків ґрунтових обстежень про те, що особливо цінні землі насправді такими не є, на користь зацікавлених осіб. Надалі такі земельні ділянки передаються у приватну власність.

КЕЙС[i]

Фізична особа звернулась до директора філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» з метою отримання висновку про погодження Держкомземом у Павлоградському районі Дніпропетровської області передачі земельної ділянки, яка розташована на території сільської ради. Громадянин просив провести обстеження зазначеної земельної ділянки та видати агрохімічний паспорт на земельну ділянку, в якому буде зазначено, що ґрунти на конкретній земельній ділянці не є особливо цінними. Під час діалогу директор державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» повідомив, що ґрунти на ділянці підпадають під категорію особливо цінних, а отже за надання завідомо фіктивного висновку особі необхідно сплатити йому додатково до офіційних платежів 10 тис. грн. Надалі директор  філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» вступив зі своїм заступником та головним інженером ґрунтознавцем у попередню змову, направлену на заволодіння чужим майном – грошовими коштами, при цьому домовилися про рівний розподіл отриманих коштів, а саме: першу частину на картковий рахунок, другу частину – особисто, після передачі висновку та агрохімічного паспорту на земельну ділянку. Службові особи визнані винними у вчиненні кримінального правопорушення.

Рівень корупційного ризику – Високий

(Чинники) Джерела ризику:

  • недосконалість нормативного регулювання: Земельний кодекс України, Закони України «Про охорону земель» та «Про державний контроль за використанням та охороною земель»;
  • індивідуальна недоброчесність відповідальної посадової особи центрів охорони родючості ґрунтів, які підпорядковані державній установі «Інститут охорони ґрунтів України», та посадових осіб Держгеокадастру.

Наслідки:

Стратегічні Корупційні
1.       Зниження ефективності управління у сфері земельних відносин.

2.       Недоотримання коштів до бюджету.

3.       Втрата цінних земельних активів.

4.       Погіршення інвестиційного клімату.

1. Службове підроблення (ст. 366 КК)

2. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст.  368 КК)

3. Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК)

 

Рекомендації НАЗК:

Зібрати на одному вебсайті всі дані про особливо цінні землі із вказаними категоріями земель. Розробити новий порядок зміни цільового призначення особливо цінних земель.

Антикорупційний чек-лист:  

  • розробити та запустити електронний ресурс для роботи з даними про результати обстеження ґрунтів, та їх якісного стану;
  • провести аудит земель державної та комунальної власності, які належать до категорії особливо цінних земель. Оцифрувати і оприлюднити інформацію, об’єднавши всі дані на одному вебресурсі, доступному онлайн;
  • внести зміни до Земельного кодексу України, скасувавши повноваження Верховної Ради України погоджувати зміну цільового призначення особливо цінних земель. Натомість розробити механізм компенсації різниці вартості в результаті зміни цільового призначення, зі збереженням певних видів земель.

 

[i] Посилання:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/70061792