Четверо з шести бажаючих узяти 4 мільярди на сховище ядерних відходів мали зв’язки з Микитасем
22.03.2021   //  

З «Укрбудом» є або були пов’язані четверо з шести учасників повторного тендеру на будівництво сховища радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні за 3,84 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Мова про сховище для проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Його хочуть збудувати на території існуючого комплексу виробництв «Вектор» у Чорнобильській зоні відчуження. Нинішній підряд включає виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, поставку і монтаж обладнання.

На повторний тендер подались шість учасників. Четверо (№1-4) мали або мають зв’язки з корпорацією «Укрбуд», діяльність якої контролював скандальний бізнесмен Максим Микитась.

Перелік учасників тендеру:

  1. Корпорація «Укртрансбуд». Правління корпорації з міста Чорнобиль очолює Сергій Романенко, а засновниками є ТОВ «Будівельно-монтажне управління Укртрансбуд», ДочП «Зодчий», ДочП «Іванківська пересувна механізована колона №8» ТОВ «Аларіт Україна», ТОВ «Агрошляхбуд», ПрАТ «Іванківська пересувна механізована колона №2», ТОВ ВІВП «Технобудпроект» та ВАТ «Дорожньо-будівельне управління №39».Раніше корпорація «Укртрансбуд» була одним із засновників ТОВ «Будівельна компанія «Адамант». У свою чергу «Адамант» раніше входив (зараз ні) до складу корпорації «Укрбуд» Микитася.
  1. ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг». Фірма з Бучі Київської області належить Юрію Маковію, Сергію Лазаренку, Владиславу Багірову, Руслану Свінціцькому, Павлу Цирульнікову і. Андрію Стальному. Останні двоє володіють ПрАТ «Пiвдентеплоенергомонтаж». Свого часу «ЮТЕМ-Інжиніринг» теж була співзасновником вищезгаданої «БК «Адамант» (зараз ні).
  2. ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» із корпорації «Укрбуд». Директором фірми є Олександр Пупинін, а засновниками – Андрій Сальник і ТОВ «Компанія з управління активами «Інститут портфельних інвестицій», яке діє в інтересах ВЗНПІФ «Дивіденд». У липні 2020 року АМКУ оштрафував «БК «Укрбудмонтаж» за змову із ПрАТ «Укренергомонтаж» на тендерах ДП «НАЕК «Енергоатом» і ДСП «Чорнобильська АЕС». Обом фірмам заборонили брати участь у відкритих торгах на три роки.
  1. Консорціум «Адамант і Кінтегро». До його складу входять ТОВ «Кінтегро» Сергія та Наталії Мазурів і вищезгадана «БК «Адамант» Петра Левченка та Романа Топазли.
  2. КВП МУ №13 «Електропівденьзахідмонтаж». Створена в 1998 році фірма з міста Нетішин Хмельницької області на чолі з Віталієм Васільєвим належить трудовому колективу. Вона отримує підряди з 2016 року виключно в «Хмельницької АЕС».
  3. Консорціум «Атомспецбуд». До його складу входять ТОВ «Мостицький 2», ТОВ «Діоро» і ПрАТ «Техенерго». Фірма «Діоро» зі Славутича Київської області належить Олегу Панасюку та директору Володимиру Павленку. Акціонерами львівського «Техенерго» є директор Володимир Джало, Володимир Борисюк та Юрій Флак.«Мостицький 2» є генпідрядником на скандальному будівництві ЖК «Подол Гранд Vintage». Нині засновниками фірми є кияни Микола Лященко і Федір Мясковський, директором – Сергій Колесник, а представницею – кандидатка у нардепи і Рівненську облраду від ВО «Батьківщина» Ксенія Павловська. Раніше у засновниках був фонд, що мав спільний номер телефону з фірмою, якою керував свояк Степана Черновецького.

 

Нагадаємо, у жовтні 2019 року НАБУ оголосило підозру Максиму Микитасю по справі щодо афери з квартирами для Нацгвардії. Із жовтня 2019 року по листопад 2020 року він перебував у СІЗО, поки не пішов на угоду зі слідством, ставши викривачем. Як заявив Микитась, після обрання народним депутатом він відійшов від оперативного управління своїми компаніями і з 2017 року передав ці функції своїм топ-менеджерам, «на них було оформлене майно, вони приймали рішення». Серед цих топ-менеджерів були Андрій Якусевич, Олег Майборода, нинішній заступник Офісу Президента Олег Татаров. За словами Микитася, у 2020 році вказані особи фактично відібрали весь його бізнес.

 

Анна Сорока, «Наші гроші»