Учасник тендеру пропонував керівництву «Укрспортзабезпечення» відкат 10-25% за батути та форму, – слідство
18.03.2021   //  

Нацполіція розслідує зловживання на тендерах ДУ «Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів «Укрспортзабезпечення». Зокрема мова йде про проведені в кінці 2020 року закупівлі одягу для спортсменів вартістю 13,99 млн гривень  та батутів на 2,69 млн гривень. А також проведену у 2019 році закупівлю  спецформи для стрільців на 1,6 млн гривень.  Про це повідомляється в Єдиному держреєстрі судових рішень.

17 вересня 2020 року «Укрспортзабезпечення» оголосило тендер на закупівлю спортивного одягу очікуваною вартістю  17,88 млн гривень. В процесі торгів закупівлю виграло ТОВ «Залізобетонний сервіс» (ТОВ «ЗБС»), що запропонувало найменшу ціну у 13,99 млн гривень, мало поставити одяг  до 10 грудня 2020 року.

Проте, як зазначається в тексті ухвали Подільського райсуду м. Києва від 19 лютого 2021 року, директор «Залізобетонного сервісу» 30 листопада зателефонував начальнику «Укрспортзабезпечення» та запропонував зустрітися. Надалі відбулось кілька зустрічей керівника  установи або його представника з директором фірми-підрядника. На них підрядник  повідомив, що не зможе надати зразок форми для підтвердження тендерної пропозиції та попросив взагалі відтермінувати постачання форми, тому що  «її фактично немає». Паралельно директор «ЗБС» повідомив, що представляє також інтереси директора ТОВ «Дерто Груп», «виграв справу у Верховному Суді України», якою за іншим тендером передбачено стягнути з «Укрспортзабезпечення» на користь ТОВ «Дерто Груп» пеню 96 тис грн, штраф 116 тис грн та судовий збір  3 тис грн через «неприйняття спортивної форми, яка не відповідала умовам тендеру». Директор «ЗБС» пообіцяв голові «Укрспортзабезпечення» «відкат» за сприяння у прийнятті форми від «Детро Груп», надрукувавши на мобільному телефоні цифру «25».

5 грудня 2020 року в «Укрспортзабезпеченні» прийняли рішення про укладання договору з «Залізобетонним сервісом» на поставку спортивної форми на 13, 99 млн гривень.

16 грудня та 17 грудня представник «Укрспортзабезпечення» знову зустрічався з директором «ЗБС» для обговорення закупівлі на шостому поверсі ТРЦ «Гулівер» та у  кафе « Львівська майстерня ». Під час бесіди  директор «ЗБС» дістав із портмоне купюру у 10 гривень  та написав на ній «25%; стрелки – 10%; Hummel – 10; Батут – 10%».

Він пообіцяв відкат у розмірі 10% від суми договору, що буде укладений між «Укрспортзабезпеченням» та «ЗБС» на поставку форми. Також зазначив, що бере участь у тендері на поставку батутів на 2,68 млн гривень, який відбувся 8 грудня 2020 року. За словами директора «ЗБС», в  цю закупівлю  він «інвестував гроші», переможцем стала «його людина»  –  ФОП «Пленус Євген Володимирович».

21 грудня в приміщенні «Укрспортзабезпечення» директор «ЗБС» надав голові «Укрспортзабезпечення» підписані ФОПом видаткові накладні на батути та запропонував підписати їх зі свого боку, не отримуючи товар. За планом директора «ЗБС», «Укрспортзабезпечення» мало передати ФОПу-переможцю батути на відповідальне зберігання, тим самим забезпечивши на папері їх формальну поставку, а не фізичну доставку батутів спортсменам.

Надалі в ході зустрічі в «Укрспортзабезпеченні»  21 грудня директор «ЗБС» та Євген Пленус повідомили, що на даний час батутів у них немає, проте після зарахування грошей за договором вони зустрінуться з представником «Укрспортзабезпечення» та виконають «взяті на себе зобов`язання», а товар поставлять наприкінці січня 2021 року.

Під час цієї зустрічі прокурорами Київської місцевої прокуратури №7 директора «ЗБС» та Євгена Пленуса було затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 369 «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» ,ст.15 «Замах на злочин» ,  ст.190 «Шахрайство», ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» та ст. 28 «Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією» Кримінальному кодексу України.

Приймаючи до уваги, що затримані підозрюється у вчиненні «особливо тяжкого кримінального правопорушення, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі понад 12 років з конфіскацією майна» , суд застосував до них  запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Підозрюваний Євген Пленус раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, є майстром спорту України, неодноразовим призером та чемпіоном міста Києва зі стрибків на батуті. Як ФОП в минулому році одержав тендерів від «Укрспортзабезпечення»  на  729 тис гривень.

Засноване у 2019 році ТОВ «Залізобетонний сервіс» зі статутним капіталом у 200 000 гривень спеціалізується на оптовій торгівлі. Директором фірми виступає Євген Глущенко, який нині також офіційно є її бенефіціаром (першим засновником був Ігор Маркуц). В минулому році ТОВ «ЗБС» виграло тендерів на 4,81 млн гривень. Серед його замовників також військові частини та Філія «ЦЗВ» АТ«Укрзалізниця».