Обленерго росіян за 107 мільйонів приєднає сонячну електростанцію «Нафтогазу»
17.03.2021   //  

АТ «Житомиробленерго» 9 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «ЕсПіПі Інжиніринг» електромонтажні роботи на 106,61 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До липня 2021 року мають реконструюють електричні мережі «Житомиробленерго» для забезпечення можливості приєднання електроустановок фотоелектричних станцій. У тому числі реконструкція передбачає будівництво підстанції ПС 10/110 кВ «ФЕС «Чуднів» на території Дубищенської сільської ради Чуднівського району та встановлення вимикача зі трансформатором струму на підстанції ПС 110/10 кВ «Миропіль» Баранівського району.

Фотоелектростанція «Чуднів» потужністю 33 МВт, яка була введена в експлуатацію в жовтні 2020 року, належить ДочП «Нафтогаз-Енергосервіс» НАК «Нафтогаз України».

Підсумкова відомість ресурсів та локальні кошториси не були опубліковані, що не дає порівняти ціни матеріалів та обладнання із ринком на предмет можливого завищення.

Ціна угоди всього на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 107,16 млн грн.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Південний енерготехнічний завод» одеситів Анатолія та Олександра Каліних. Останній раніше володів та керував ТОВ «Південний електротехнічний завод», доки цю фірму не переоформили на киянина Артема Попова.

Столична «ЕсПіПі Інжиніринг» була зареєстрована в березні 2019 року як «Будівельне підприємство «Будцентр» на київське ТОВ «Тайкун АП» юриста Олександра Голубєва з Ніжина Чернігівської області. Кінцевим бенефіціаром тоді значилась Юлія Голубєва з Ніжина, а директоркою – Ірина Кліміна. У серпні 2019 року фірму переоформили під теперішньою назвою «ЕсПіПі Інжиніринг» на нову директорку Ольгу Мамедову з Києва, а в січні 2020 року засновницею і директоркою стала київська юристка Надія Петрученко.

Переможець має спільний номер телефону +380504659897 із ТОВ «Уманська сонячна електростанція», ТОВ «Канівська сонячна електростанція», ТОВ «Майданівська сонячна електростанція», ТОВ «Грін Дата-Центр» і ТОВ «Київський регіональний енерджи сторедж» юриста Романа Петрученка, а також із ТОВ «Фурси Енерджи Групп» і ТОВ «Фас Енерджи Юкрейн», якими він керує, тоді як засновником є компанія «FAS Energy» (Саудівська Аравія). Кінцевими бенефіціарами останньої значаться Абдулмаджид  Абдулазіз Альхокаір, Салман Абдулазіз Альхокаір та Фаваз Абдулазіз Альхокаір.

Із переможцем за адресою Кловський узвіз, буд. 7, оф. 7 прописане ТОВ «Дніпровський вітровий парк» того ж Романа Петрученка, Костянтина Горкуценка і Дениса Гуненкова. В останнього орендував автівку та купив землю нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко.

Також Петрученки володіють ТОВ «ЕсПіПі Девелопмент Юкрейн» на чолі з Ольгою Мамедовою. Крім того, Роман Петрученко володіє та керує ТОВ «ЕсПіПі Діджитал».

«Житомиробленерго» контролює російська група компаній «VS Energy», бенефіціарами якої ЗМІ називали Олександра Бабакова, Євгенія Гінера і Михайла Воєводіна.