Чиновники вирішили, що папірці від Держспоживслужби «важать» 20% у ціні тендеру на харчування дітей на 119 млн
17.03.2021   //  

Управління соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА Волинської області 5 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Рамедас Україна» харчування для дітей-чорнобильців на 118,50 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч школярів, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 113 школах району на територіях радіоактивного забруднення годуватимуть по 39-40 грн. на день.

Ця фірма годувала їх торік по 20-21 грн., а ТОВ «Атомсервіс» позаторік – по 26-34 грн.

Ціна угоди всього на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 118,79 млн грн.

Замовник використовував незвичайні нецінові критерії оцінки пропозицій. Власне ціна «важила» 80%, а решта 20% припадало на наявність експлуатаційного дозволу (10%) та акту обстеження потужностей (10%). Відсутність цих документів давала учаснику 0%.

Експлуатаційний дозвіл мав бути виданий Держпродспоживслужбою учаснику як оператору ринку, що провадить діяльність зі зберігання харчових продуктів на складі. Акт обстеження потужностей мав бути складений за результатами проведення планової або позапланової перевірки стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти за 2020 рік та виданий учаснику територіальним органом Держпродспоживслужби. Акт мав підтверджувати відсутність фактів порушення.

ФОП Богдан Алла Костянтинівна вимагала від замовника пояснень, як надати акт за 2020 рік, якщо учасник не був включений до річного плану перевірок на 2020 рік та акт у 2020 році не видавався. На її думку, ця вимога дискримінаційна. Вона зауважила, що на тендері освітян Кролевецької міськради вимагався акт, виданий не раніше трьох місяців тому, однак ТДВ «Глухівський хлібокомбінат» змогло знести цю вимогу через АМКУ.

Замовник відповів, що в Україні поширені харчові отруєння в школах, тому що він вважає вимогу акту за 2020 рік логічною для якнайактуальнішого підтвердження відповідності вимогам санітарно-гігієнічного законодавства. При цьому він заявив, що на тому тендері акт був обов’язковим, тоді як відповідати неціновому критерію учасник не зобов’язаний.

«Атомсервіс» теж стверджував, що нецінові критерії встановлені протиправно. Замовник відповів, що закон містить низку прикладів нецінових критеріїв, а не вичерпний перелік.

Загалом у інших «харчових» замовників по Україні за останній рік знайшлося щонайменше 10 тендерів із неціновим критерієм щодо дозволу та 37 тендерів із неціновим критерієм щодо дозволу. Це стало розповсюдженим та узаконеним явищем, відмічає засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

«Під час так званої «другої закупівельної революції» наприкінці 2019 року депутати внесли зміни до Закону «Про публічні закупівлі» та, фактично, дозволили замовникам застосовувати будь-які критерії оцінки будь-коли. Ми попереджали тоді, що така широка дискреція є ризикованим кроком та використовуватиметься недобросовісними замовниками для закупівлі товарів за необґрунтовано завищеною ціною. Цей кейс, черговий тому доказ. Якщо б така вимога була не в критеріях оцінки, а у обов’язкових вимогах тендерної документації, цілком ймовірно, що учасник, оскарживши її до Тендерної колегії АМКУ, здобув би перемоги. Боротися ж з подібною дискримінацією в нецінових критеріях – важче. Тому бізнес не ризикує зайвий раз грошима для внесення плати за подання скарги, що призводить до зниження конкуренції на закупівлях та перевитрачання бюджетних коштів», – розповіла Загребельська «Нашим грошам».

Єдиним конкурентом було одеське ТОВ «Фабрика смаку», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Суперник зі статутним капіталом 1 тис грн. належить Ігорю Левінзону з Одеси і Тетяні Голубіній з Одещини. Вона замикає Топ-10 підрядників Одеської мерії у 2017-2020 роках. У ЗМІ її пов’язували з колишнім нардепом Олександром Пресманом.

Столичною фірмою «Рамедас Україна» володіє і керує Ярослав Буряков із Шепетівки на Хмельниччині. Він був ФОПом і володіє столичним ТОВ «Контракт Б» разом із Євгенієм Буряковим. Також він керував ТОВ «Понтем Експрес.УА» литовця Норкуса Ірмантаса, який також володіє ТОВ «Понтем.УА» через компанію «Baltijos paslaugų grupė» (Литва).

За даними системи «YouControl», раніше засновницею і директоркою  «Рамедас Україна» була киянка Тетяна Довбуш. До того директором був Микола Лесечко, засновником – компанія «Rамеdаs» (Литва), а кінцевими бенефіціарами – литовці Лаурінас Шуляускас і Віталіус Бесакіркас. Останній у 2016 році у якості депутата місцевого самоврядування литовського міста Висагінас завітав у Голу Пристань разом з ексвіцепрем’єром Міністерства охорони навколишнього середовища Литви Відасом Андрикісом.

Усього з 2018 року переможець отримав державних підрядів на суму 272,63 млн грн.