Укравтодор не в смартфоні
16.03.2021   //  

Попри курс держави на максимальне обмеження офлайн взаємодії бізнесу та чиновників з метою зменшення корупційних ризиків, досі залишаються замовники, які хочуть працювати «по старинці». Лідером серед них в закупівлях є Укравтодор, повідомляє «Ліга антитрасту».

Із реалізацією в 2015 році однієї з найуспішніших реформ в Україні – системи «Прозорро», корупційні можливості в закупівельній сфері були суттєво знижені та ускладнені. Алгоритм проведення тендерів був побудований таким чином, що бізнесмен та замовник не мають зустрічатися протягом всього часу проведення процедури закупівлі. А всі документи під час тендеру подаються через систему «Прозорро» та є доступними для перегляду з будь-якої точки світу для будь-якої особи, що має телефон чи комп’ютер, підключені до інтернету.

Проте не всім і не завжди це подобалось та подобається. Не дивлячись на те, що Закон «Про публічні закупівлі» прямо забороняє вимагати та подавати будь-які документи не в електронному вигляді та не через систему, окремі замовники досі вимагають від учасників проходження квесту «подай паперові документи замовнику». Одним з лідерів у цій частині досі залишається Укравтодор.

Структури Укравтодору вимагають від переможців подання договірної ціни у паперовому вигляді та подальшого погодження її з ними. Тобто, якщо бізнесмен виграв аукціон, запропонував найкращу ціну, має достатню кількість обладнання, досвідчених працівників, досвід виконання аналогічних договорів та взяв на себе фінансові зобов’язання виконати контракт у повному обсязі – цього Укравтодору недостатньо. Цей бізнесмен має віднайти можливість у визначений самим Укравтодором період часу подати до відомства паперові документи та за фактично таємною процедурою погодити їх з чиновниками відомства.

Якщо переможець тендеру не зможе офіційно подати документи або з будь-яких причин (вони також не визначені) Укравтодор не надасть своє погодження, то він буде дискваліфікований та перемогу здобуде компанія, що знайде з укравтодорівськими чиновниками «спільну мову» в цій частині.

Корупційні ризики та порушення закону не просто випирають. Тендерна колегія АМКУ та інші контролюючі органи вже не раз звертали увагу «Укравтодору» на це. Антимонопольний комітет розглянув і задовольнив десятки скарг бізнесу, та зобов’язував Укравтодор прибрати ці вимоги з тендерної документації. Проте «віз і нині там». Державне агентство просто не виконує рішення АМКУ та не несе за це жодної відповідальності.

Ми переконані, що так немає бути. Наявність лобістів «Великого будівництва» в Офісі президента не має ставати дозволом на порушення фундаментальних правил і стандартів проведення закупівель. І якщо завтра таку ж «моду» запровадять інші замовники (якщо «Укравтодору» можна, то чим вони гірші), то «Прозорро» можна буде взагалі закривати. Адже ніякого сенсу в таких умовах у його функціонуванні не буде.

Посилання на останні процедури закупівель «Укравтодору» із зафіксованими Тендерною колегією АМКУ порушеннями в цій частині:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-17-004745-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-01-22-001988-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-01-22-002355-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-29-003478-c