Суд поновив Костенко на посаді першого заступника голови ДАБІ
16.03.2021   //  

Шостий апеляційний адміністративний суд поновив Олену Костенко на посаді першого заступника Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України з 13.03.2020. Про це свідчить постанова суду (головуюча Бєлова Л. В., судді Аліменко В. О., Безименна Н. В.) від 3 березня.

Апеляційний суд визнав протиправним та скасував розпорядження Кабміну від 11.03.2020 та наказ ДАБІ від 12.03.2020 про звільнення Костенко. При цьому суд відмовив у виплаті їй премій за час передування на посаді, а також у зобов’язанні Кабміну запропонувати Костенко посаду державної служби категорії «А», що відповідає професійному рівню, після ліквідації ДАБІ.

Апеляційний суд дійшов висновку, що Костенко була звільнена на підставі дискримінаційної статті 87-1 закону «Про державну службу», яка була введена у вересні 2019 року.

Суд вказує, що завдяки застосуванню цієї статті Костенко була звільнена  лише через те, що змінився прем’єр, а не через якусь дію чи подію, до якої вона була причетна як державний службовець. За висновками суду, ця стаття фактично перетворила посади категорії «А», в тому числі і посаду заступника голови ДАБІ, з посад державної служби на політичні посади.

Апеляційний суд дійшов висновку, що зміст статті 87-1 закону «Про державну службу» вказує на її невідповідність статтям 22, 38, 64 Конституції України. Після винесення рішення у справі апеляційний суд надалі мав би звернутися з цього питання до Верховного Суду для вирішення питання стосовно внесення подання щодо конституційності даної норми до Конституційного Суду.

Однак, Верховна Рада «самостійно виправила відповідне законодавче положення, яке допускало свавільні звільнення державних службовців категорії «А». Так, з 6 березня цього року стаття 87-1 виключена із закону «Про державну службу».

Нагадаємо, Олена Костенко була призначена першим заступником голови ДАБІ України розпорядженням від 24 грудня 2019 року строком на 5 років.

4 березня 2020 року Верховна Рада відправила у відставку прем’єра-міністра України Олексія Гончарука. Він очолював уряд 6 місяців. А новим керівником урядом було обрано Дениса Шмигаля, який до того очолював Міністерство розвитку громад та територій.

13 березня 2020 року Кабмін ухвалив постанову про ліквідацію Держархбудінспекції, замість якої мали бути створені три нових органи. У подальшому відбулася оптимізація ще не створених нових органів – замість трьох утворюється два нових органи.

У грудні 2020 року Окружний адмінсуд м. Києва у задоволенні позову Костенко про поновлення на посаді відмовив повністю.