Суд не визнав жодного доказу вини заммера, яку звинувачували у хабарництві за рішення питань зовнішньої реклами
16.03.2021   //  

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області виправдав Світлану Свідерко, яку звинувачували в отриманні неправомірної вигоди під час перебування на посаді заступника міського голови міста Первомайськ Миколаївської області. Про це пише «Преступности.NET».

Оперативники відділу «К» УСБУ в Миколаївській області затримали Свідерко у вересні 2017 р. і знайшли в її кабінеті  25 тис грн. Свідерко, яка була заступником мера по комунальній власності, земельних відносинах та архітектурних питаннях виконавчого комітету Первомайської міськради, нібито то отримала хабар за вирішення питання щодо розміщення рекламних щитів в місті.

Спочатку Військова прокуратури Миколаївського гарнізону звинувачувала Свідерко за ч. 3 ст. 368 КК (отримання хабара), але потім змінила кваліфікацію ч. 1 ст. 190 КК (шахрайство).

«Цей процес міг би закінчитися після зміни кваліфікації прокуратурою на ст. 190 КК, так як термін притягнення до відповідальності за ч. 1 ст. 190 не може перевищувати 3 років, а тому справу могли б закрити у зв’язку з закінченням строків давності розгляду справи. При цьому вина обвинуваченого судом (зазвичай) не встановлюється », – написало видання з посиланням на Федора Левченка.

Водночас, захист не погоджувався з позицією обвинувачення, був проти закриття справи за строками давності і наполягав на винесенні вироку. В результаті 9 березня суддя Первомайського міськрайонного суду Наталія Медведєва повністю виправдала екс-віце-мера.

Видання зазначає, що Свідерко залишалася на посаді віце-мера з питань комунальної власності, земельних відносинах і архітектури. Вона звільнилася після місцевих виборів в кінці минулого року.

Від «Наших грошей»

Згідно з вироком суду, прокуратура вважала, що підприємець Максим Марущак, який займається здачею майна в оренду, у тому числі у сфері розміщення зовнішньої реклами, хотів розмістити рекламоносії на вулицях міста. Ці питання в мерії курувала Свідерко. Підприємець звернувся до неї, і вона його проконсультувала.

На думку правоохоронців, в подальшому за надання одного дозволу на розміщення зовнішньої реклами в м. Первомайську Свідерко забажала по 5 тис грн. за кожен (всього 5, тобто 25 тис грн.). 18 вересня 2017 року вона була затримана, а 25 тис грн. були вилучені.

Свідерко розповіла, що лише консультувала підприємця, ніяких грошей не вимагала, а 25 тис грн. ФОП їй підкинув. На її думку підприємець так вчинив через особисті неприязні відносини, що склались між ними у 2008-2010р., коли вона обіймала посаду начальника правового відділу Первомайської міськради. В цей час за рішенням суду Марущак був зобов`язаний звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та відшкодувати завдану шкоду, а вона тоді здійснювала керівництво організації правової роботи, готувала процесуальні документи.

В суді також з’ясувалося, що потерпілий жодного разу не прийшов на судові засіданні. До нього навіть застосовували привід, однак його не знайшли за місцем проживання.

Суд встановив, що жоден з доказів, наданий прокуратурою, не доводить вину Свідерко. Зокрема, на аудіо записах жодного разу не йшлося про передачу їй грошей. На відеозаписах видно, що Свідерко 25 тис грн. не брала. Суд встановив, що підкинуті грошу були несподіванкою для неї,  а сама ситуація не носила характеру заздалегідь узгодженої домовленості.

Усі свідки під час допиту також не підтвердили факту умисного протизаконного психічного впливу Свідерко на потерпілого. Крім того, прокурор не спростував тверджень сторони захисту про наявність у діях правоохоронців ознак провокації злочину.