Прокуратура поновила справу про нелегальний видобуток піску «Онуром», закриту слідчим Авакова
16.03.2021   //  

Харківська прокуратура поновила справу та через суд продовжила до серпня досудове розслідування незаконного видобутку піску дорожньою компанією «Онур таххут ташимаджилик іншаат тіджарет ве санаї анонім ширкеті». Про це повідомляється у рішенні Київського райсуду м.Харків від 27 січня.

Для завершення досудового розслідування правоохоронці планують провести ґрунтознавчу експертизу, яка визначить вид мінералів у складі нелегально розкопаного піску та чи в ньому наявний у ньому кварц; планують також завершити економічну експертизу,  отримавши  відповідні копії документів в представництві «Онуру».

Як повідомляється в ухвалі суду, 3 червня 2019 олку до поліції надійшло повідомлення, що невстановлені особи здійснюють незаконний видобуток та вивіз піску з кар`єру розташованого біля села Ясеневе Валківського району Харківської області. Коли на місце прибули поліцейські, вони виявили  грейдер, два трактори та екскаватор. Техніку «опечатали».  На місці допитали двох чоловіків, що пояснили: в районі «офіційного кар`єру не має, близько двох днів на автодорозі «Київ-Харків-Довжанський» проводяться ремонтні роботи, їздить будівельна техніка, також до яру, де раніш був старий кар`єр, почали здійснювати насип дороги».

Ремонтні роботи на трасі виконувала турецька компанія «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S», що у травні 2018 році виграла тендер за проектом «Панєвропейські дороги» ЄБРР і ЄІБ траси М-03 Київ-Харків-Довжанський на суму $175,6 млн.

Територія колишнього кар’єру, де вона «знімала верхній шар ґрунту», згідно даних Державного земельного кадастру, лишається на праві постійного користування САД у Харківській області. Проте за бумагами САД користується нею не для видобутку копалин, а  «для розміщення та експлуатації будівель і споруд автотранспорту та дорожнього господарства». В день аресту будтехніки правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ч. 2 статті 197 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Проте через кілька днів транспорт «Онуру» повернули за ухвалою Валківський райсуду, що зобов’язала правоохоронців «повернути техніку власнику негайно».

В процесі розслідування справи в січні 2020 року слідчі допитали одного з заступників начальника Харківської служби автодоріг та його підлеглого. А у лютому 2020-го отримали від Державної екологічної інспекції у Харківській області розрахунок збитку, заподіяного державі внаслідок самовільного користування надрами, загалом на 3,84 млн гривень.

Проте в кінці листопада 2020 року слідчій закрив справу проти «Онуру» за «відсутності в діянні складу кримінального правопорушення».

В січні 2021 року заступник начальника відділу Харківської обласної прокуратури Чечин М.Ю. справу поновив.