В АМКУ подали заяву щодо законності придбання Корбаном частки у «Цитрусі»
15.03.2021   //  

«Ліга антитрасту» звернулася до АМКУ щодо перевірки законності набуття Геннадієм Корбаном компанії «Цитрус» без дозволу відомства. Головному «конфліктологу» країни загрожує штраф у розмірі 5% річного доходу всієї бізнес-імперії, повідомляє платформа.

«Ліга Антитрасту» звернулася до Антимонопольного комітету щодо розслідування набуття Корбаном 50% частки ТОВ «ЗТ-інвест» (м. Одеса), на яке зареєстровані торговельна марка «Цитрус» та логотип цієї мережі магазинів, без дозволу відомства.

За інформацією зі ЗМІ, заміна одного з учасників ТОВ «ЗТ-інвест» на Корбана є наслідком корпоративного конфлікту між власниками «Цитрус». На цей час корпоративний конфлікт триває та «Цитрус» оспорює перехід права власності у Господарському суді Одеської області.

Разом з тим, Корбан на момент отримання контролю над товариством вже контролював ряд суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність в Україні. Так само ТОВ «ЗТ-інвест» у цей період було пов’язане відносинами контролю з іншими компаніями. Аналіз даних з відкритих джерел свідчить, що з високою долею ймовірності обсяг доходу та вартість активів цих бізнесів перевищує визначені законодавством про захист економічної конкуренції порогові грошові показники. А значить транзакція мала бути здійснена лише після отримання дозволу Антимонопольного комітету на концентрацію. Разом з тим, на сайті АМКУ немає жодної інформації про те, що такий дозвіл надавався.

У разі підтвердження факту недружнього поглинання Корбаном активів «Цитрусу» без дозволу АМКУ, відомству доведеться збирати інформацію про діяльність всіх учасників транзакції та пов’язаних з ними осіб. Ненадання Антимонопольним комітетом дозволу також може слугувати аргументом в судових баталіях.

Також, в транзакції може бути і монопольний аспект. Адже сам Корбан заявив ЗМІ, що «Цитрус» володіє близько 45% ринку гаджетів.

«Якщо АМКУ якісно та законно виконає свої функції, можемо розраховувати і на певне поповнення в бюджеті. За результатом розслідування на Г. Корбана відомство може накласти штраф у розмірі до 5% річного доходу всіх його бізнесів», – наголосили у «Лізі антитрасту».

Посилання на звернення:

http://bit.ly/3qvjBbM