Робітники «Автомагістралі-Південь» встановили знаки про ремонт траси лише після смертельного ДТП, стверджують свідки
15.03.2021   //  

4 березня Київський райсуд м. Харкова подовжив термін досудового розслідування обставин смертельної ДТП на ділянці траси М-04, де на момент події співробітники дорожньої компанії  «Автомагістраль-Південь» проводили ремонтні роботи.

Як зазначено в судовій ухвалі, 8 вересня 2020 року близько 13 години на трасі «Знам`янка-Луганськ-Ізварине» з боку Кривого Рогу у напрямку Дніпра сталося зіткнення автомобіля Mercedes GLS 400 з легковушкою «ВАЗ-21099».

Пригода описується так: водій «Мерседеса» «змінив напрямок руху ліворуч, виїхав на зустрічну смугу», «не переконався, що це буде безпечним», допустив зіткнення з  автомобілем «ВАЗ-21099», в результаті якого загинув водій «лади» та два його пасажири.  ДТП трапилось на відрізку шляху 157 км +130 км, де траса має відокремлені проїзні частини, тобто рух в протилежні напрямки відокремлений смугою з ґрунтовим покриттям.  Проте на момент події на одній половині дороги проводились дорожні роботи, тому рух в протилежних напрямках було обмежено на іншій половині дороги, виділено по смузі для кожного напрямку.

Із показів правоохоронним органам водія «Мерседеса» та шести свідків події, незважаючи на те, що на автошляху проводився ремонт і рух був обмежений, відповідні знаки на дорозі були відсутні. За показами свідків, їх встановлювали «невідомі особи» безпосередньо після зіткнення автомобілів «з 13:00 до 15:00 години 08.09.2020».

З інформації у тексті ухвали суду ремонтувало дорогу ТОВ «Автомагістраль-Південь». За місяць до аварії «Укравтодор» також повідомив, що ця фірма почала ремонт траси. У 2020 році «Автомагістраль-Південь» отримала підряди на ремонт М-04 на 4,94 млрд грн.

За фактом неправомірних дій її співробітників «щодо встановлення, контролю за встановленням, способу фіксації дорожніх знаків під час ремонтування дороги», Нацполіція 23 лютого внесла відомості до ЄРДР за статтею 288 КК «Порушення нормативно-правових актів, норм і правил, що стосуються убезпечення дорожнього руху», об’єднавши їх згодом з відкритим раніше кримінальним провадженням за фактом смертельного ДТП.  Ця стаття передбачає покарання штрафом від 34 000 до 51 000 гривень, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням/ позбавленням волі на строк до п’яти років.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» офіційно належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Але фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь». У 2020 році «Автомагістраль-Південь» була безумовним фаворитом «Укравтодору», виграла тендерів на 34,73 млрд гривень.