Київрада перетворила на заказник ділянку на Святошині, яку хочуть забудувати 21-поверхівкою
15.03.2021   //  

Київська міська рада прийняла рішення про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Зелена мрія» у Святошинському районі. «За» проголосувало 85 депутатів на засіданні 11 березня.

Заказником місцевого значення оголошено територію площею 0,26 га по вул. Відпочинку, 25. На ній наявні залишки вікової дубрави, яка має велике рекреаційне значення.

Ця ділянка перебуває у приватній власності. Відповідно до проекту рішення Київради, ділянка у землекористувача –  обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу «Світ житла» – не вилучається. При цьому кооператив зобов’язано забезпечити охорону та збереження цього заказника. Втім, варто відзначити, що у 2020 році власником ділянки стало ТОВ «Вуд Гейтс».

Проект рішення на засіданні представив голова постійної комісії з екологічної політики Денис Москаль («Батьківщина»).

«Боремось разом з містянами вже кілька років із забудовником, який в 2010 році на житлово-будівельний кооператив оформив у власність земельну ділянку. Три підставні особи – всі мешканці Полтавської області є засновниками цього кооперативу. І цей шматочок, який знаходиться всередині житлового кварталу – це практично єдине місце відпочинку для мешканців мікрорайону, які категорично проти будь-якої забудови там. Дійсно, ці вікові сосни і дуби мають велику рекреаційну цінність», – заявив Москаль.

Цей проект викликав жваве обговорення. Так, депутата Ігоря Кириленка (ОПЗЖ) обурила маленька площа заказника, а також особа ГО «Київський еколого-культурний центр», яке звернулося до Москаля щодо створення «Зеленої мрії» на вул. Відпочинку, 25 і надало відповідний проект і наукове обґрунтування.

Депутати Юлія Лимар (УДАР) і Ваган Товмасян («Єдність») підняли питання того, що заповідник створюється на приватній землі. Лимар, зокрема, попросила секретаря дати протокольне доручення щодо того, аби місто викупило цю ділянку. А Москаль при цьому запропонував Київраді подати судовий позов про припинення юрособи – кооперативу, як такого, що був створений фіктивно.

Депутати Дмитро Білоцерковець (УДАР) і Вадим Васильчук (Голос) також підтримали створення заказника.

«Боротьба за збереження зелених зон, протидію незаконній, скандальній забудові може бути різною. Це є один з елементів боротьби», – заявив Білоцерковець.

У свою чергу депутати Віталій Павлик («Єдність») та Леонід Ємець («ЄС») нагадали голові екологічної комісії про аналогічну проблему екопарку «Осокорки», щодо якого теж є наміри забудови житлом. А Товмасяна відзначив також Чкалівський сквер.

Нагадаємо, 29 січня ДАБІ видала ТОВ «Вуд Гейтс» дозвіл на будівництво житлового будинку на 21 поверх з вбудованими приміщеннями на вул. Відпочинку, 25.

Ділянку площею 0,26 га, на якій заплановане будівництво і яка рішенням Київради перетворена на заказник, на підставі рішення Київради 2010 року набув у приватну власність кооператив «Світ житла». У березні 2020 року на ділянку був накладений арешт із забороною будь-яким чином її використовувати у рамках кримінального провадження за фактом знищення дубів шляхом розливання нафтопродуктів під їх коренями.

Після арешту власником ділянки стало ТОВ «Вуд Гейтс». На замовлення фірми група фахівців Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна виконала звіт про науково-дослідну роботу, у якому вказано, що гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у ґрунтах на вул. Відпочинку, 25 не виявлено. У грудні поліція закрила кримінальне провадження. А у січні цього року суд зняв арешт з ділянки.

Власником ТОВ «Вуд Гейтс» є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Новос», власником якого є Ігор Сірик. Це колишній депутат Полтавської обласної ради від «Батьківщини», власник компанії Novos Development, що зводить чотири житлові комплекси у Полтаві.

Ігор Сірик з дружиною Вікторією Сірик та Ганною Фоміною з 2018 року стали співвласниками Обслуговуючого житлово-будівельного кооперативу «Світ житла».