Поліцейські призначили експертизу у справі про забудову скверу біля ст. м. «Шулявська»
12.03.2021   //  

У кримінальному провадженні про самовільне будівництво у сквері на проспекті Перемоги, 50-А 26 січня цього року було призначено комплексну експертизу з питань землеустрою та будівельно-технічну експертизу. Про це свідчить ухвала Подільського райсуду м. Києва від 8 лютого.

Цією ухвалою суд продовжив строк досудового розслідування на шість місяців, тобто до 11.08.2021. За цей час слідчі планують завершити вказані експертизи, виконати ухвалу суду про доступ до документів ДАБІ України, виконати ухвалу суду про огляд ділянки на просп. Перемоги, 50-А спільно зі спеціалістами «Київського метрополітену» та КМДА.

За даними слідства, службові особи ТОВ «Шулявка», ОК Житлово-будівельний кооператив «Ексон Прем’єр Шулявська», ТОВ «Віннербуд», зловживаючи службовим становищем, перебуваючи у змові зі службовими особами КП «Київський метрополітен», здійснюють будівництво житлового будинку поряд зі станцією метро «Шулявська» без дозвільних документів.

Слідством встановлено, що забудовникам не надавалися містобудівні умови та обмеження для проектування будинку. У 2018 році Департамент з питань ДАБК у м. Києві зареєстрував повідомлення про початок виконання підготовчих робіт з будівництва торгово-офісного комплексу на просп. Перемоги, 50-А. Втім, у березні 2020 року воно було скасоване.

Між тим у 2019 році виконавець робіт ТОВ «Віннербуд» отримав контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою у зв’язку з встановленням тимчасової огорожі на період підготовчих робіт з будівництва торгово-офісного комплексу. Однак, у січні 2020 року через виявлені порушення картка була анульована.

Відзначимо, що у ході обстеження виявили, що огорожею забудовники самовільно зайняли 0,03 га ділянки, яка обліковується за комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Шевченківського районну м. Києва.

У травні 2020 року кооператив «Ексон Прем’єр Шулявська» зареєстрував в ДАБІ повідомлення про початок виконання підготовчих робіт з будівництва багатофункціонального комплексу. Нагадаємо, що повідомлення про початок виконання підготовчих робіт не дає права на виконання будівельних робіт.

Слідчі встановили, що на веб-сайтах мережі Інтернет здійснюється продаж квартир та пентхаусів, заздалегідь усвідомлюючи про порушення будівельних норм та неможливість здачі об’єкта будівництва в експлуатацію.

Кримінальне провадження № 12020100100001357 за ч. 4 ст. 197-4 (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), ст. 356 КК (самоправство) було розпочате 11.02.2020. Досудове розслідування здійснює слідчий відділ УП в метрополітені ГУ Національної поліції у м. Києві.

25.01.2021 прокурор Київською місцевою прокуратурою № 7 Дичаковська Т.О. об’єднала провадження № 12020100100001357 із провадженні № 12020100120000466 від 28.04.2020 за ч. 2 ст. 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем).

Станом на лютий цього року жодній особі про підозру не повідомлено.

Як відомо, ділянка площею 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А, де розпочате будівництво житлового будинку, фактично розташовується на території скверу «Слава танкістам» поблизу ст. м. «Шулявська».

Цю ділянку Київрада спочатку передала в оренду, а потім продала ТОВ «Рінко» у 2004 році за 2,5 млн грн. Згодом у 2007 році Київрада скасувала ці рішення. Але фірма повертати ділянку не збиралася – у тому ж 2007 році «Рінко» внесло 0,31 га у статутний фонд ТОВ «Шулявська», яке потім через суд добилося визнання за ним права власності на ділянку. У червні 2018 року ТОВ «Шулявська» за договором суперфіцію передала право забудови цієї ділянки Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська».

Власниками ОК «Ексон Прем’єр Шулявська» є Йозеф Москович з Ізраїлю, Іван Влад із Закарпаття і компанія «Ексон Груп» (Exon Group LLC), США.

У рекламному матеріалі, розміщеному 25 грудня в «Економічній правді» Москович зазначив: «50 Авеню» на Шулявці – це не просто проект багатофункціонального призначення. Це один з наймасштабніших проектів не тільки в Києві, а й в Україні. І це найбільший і технологічно сучасний проект Exon Capital Group.

Ця група включає в себе, зокрема, ряд інших кооперативів, які здійснюють скандально відомі забудови у Києві. Наприклад, 11-поверхівка на Подолі на садибній ділянці екс-нардепа Оксани Білозір, 11-поверхівка на Батиєвій горі на садибній ділянці екс-нардепа від БПП Віктора Короля, 24-поверхівка над входом ст. м. «Виставковий центр».