ФДМУ віддав кар’єр руди на батьківщині Зеленського спонсору футбольного клуба «Кривбас»
12.03.2021   //  

Володимир Зеленський на стадіоні “Металург”.

Регіональне відділення Фонду державного майна України за результатами аукціону має намір укласти з ТОВ «Рудомайн» угоду про оренду єдиного майнового комплексу державного науково-виробничого підприємства «Укрмеханобр».

Про це стало відомо з «Прозорро. Продажі».

Протокол розкриття пропозицій було оприлюднено 9 березня. «Рудомайн» був єдиним учасником аукціону і запропонував 1,10 млн грн. (без ПДВ) орендної плати на місяць, що на 2% більше стартової ціни продавця.

Термін оренди – п’ять років з моменту підписання договору.

Криворізький «Укрмеханобр» – це державний гірничо-збагачувальний комбінат. Останні 15 років видобуту на ньому руду споживав «ММК  ім. Ільїча» з групи Ріната Ахметова, в оренді якого знаходився державний ГОК. В 2016 році «Метінвест» заявляв про надважливість ГОКу для роботи «ММК  ім. Ільїча» –  державний «Укрмеханобр» забезпечував 90% потреб доменного цеху в сировині і на 40-50% потреб аглофабрики в руді.

В кінці 2020 року ФДМУ тричі виставляв оренду «Укрмеханобру» на «Прозорро. Продажі». Двічі аукціон відміняли, а останній в грудні не відбувся через відсутність учасників.

ТОВ «Рудомайн» зареєстроване в 2010 році і нині фірма добуває залізорудну сировину на кар’єрі «Південний» в Кривому Розі. ЗМІ пов’язували фірму з екс-директором гірничорудного дивізіону «Метінвеста» Миколою Іщенком.

Офіційним власником «Рудомайн» нині  є компанія з Вест-Індії «Фернандо трейдінг лтд», якій належить 99,99% в статному капіталі, та Сергій Медведєв з Кривого Рогу. Останній в Єдиному держреєстрі вказаний бенефіціаром «Рудомайну».

За даними Youcontrol, до липня 2020 року 70% в «Рудомайн» належало Констянтину Караманіцу, його молодшим партнером в фірмі був Олександр Бай.

Після минулорічної зміни власників «Рудомайну» керівником фірми залишився Володимир Колос. Колос нині є засновником футбольної академії «Гірник», президентом якої є Караманіц. Караманіцу також належав однойменний футбольний клуб, який був оформлений на ТОВ «ФК «Гірник», де президентом був Караманіц, а його молодшим бізнес-партнером був Володимир Колос.

Коли в липні 2020 року Караманіц залишив список власників «Рудомайн», відбулися зміни і в ТОВ «ФК «Гірник». Ця фірма була перейменова в ТОВ «Футбольний клуб «Кривбас», де Карамніц зберіг посаду президента. Фактично один клуб перейменували в інший.

Перейменування футбольного клуба – відповідь на доручення президента Володимира Зеленського про відродження футбольного клубу «Кривбас», який останні роки мав аматорський статус. Провідником відновлення «Кривбасу» став давній кварталівський партнер Зеленського та нині народний депутат від «Слуги народу» Юрій Корявченков. «Рудомайн» вказаний спонсором на футболках гравців «Кривбасу».

Костянтин Караманіц (другий зліва), “Юзік” Корявченков (по центру) та Артем Гагарін (третій справа) на презентації нового “Кривбасу”.

Для «Кривбасу» в Кривому Розі вирішено в рамках програми «Велике будівництво» реконструювати стадіон «Металург» за 732,98 млн грн. Роботи з реконструкції стадіону координує актор студії «Квартал 95» Артем Гагарін.

Департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА засекретив деталі проект реконструкції стадіону «Металург» в Кривому Розі. Через відсутність доступу до проекту наразі існують ризики про невідповідність стадіону всім критеріям для проведення міжнародних футбольних змагань.