У розпал морозів та аварій Ахметова ринок на добу наперед показав подорожчання на 11%
10.03.2021   //  

У лютому 2021 року середньозважена ціна електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) у порівнянні з січнем збільшилася на 10,6% та склала  1 638 грн/МВт*год (без ПДВ). У порівнянні з лютим 2020 року середньозважена ціна на РДН зросла майже на 29%.

Про це йдеться у звіті ДП «Оператор ринку».

На внутрішньодобовому ринку подорожчання було ще більш відчутним. Так, за підсумками минулого місяця середньозважена ціна купівлі-продажу електричної енергії склала 1 757 грн/МВт*год (без ПДВ). Це на 18% вище за ціну минулого місяця, і на 56% вище, ніж ціна електроенергії на ВДР за лютий 2020 року.

Загальний обсяг купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» і внутрішньодобовому ринку у лютому 2021 року становив 3 353 ГВт* год, що на 3% більше, ніж акцептувалося на цих сегментах ринку електричної енергії у січні 2021 року.

Обсяги торгів на РДН та ВДР у лютому становили 25% від загального споживання електроенергії всіма категоріями споживачів України.

За даними «Оператора ринку», в у перших двох декадах лютого 2021 року на РДН та ВДР в торговій зоні «ОЕС України» спостерігався дефіцит пропозицій.

«У лютому 2021 на РДН в торговій зоні «ОЕС України» попит збільшився на 9,01 % в порівнянні з січнем 2021 року, в той же час загальний обсяг заявок на продаж електричної енергії зменшився на 14,22% в порівнянні з попереднім місяцем. При цьому частка заявленого обсягу на продаж ТЕС зменшилась на 7,99%, АЕС – на 1,29%, Постачальників – на 0,64%, Трейдерів – на 0,17%. Частка заявленого обсягу продажу ГЕС збільшилась на 4,75%, Гарантованого покупця – на 4,14%, ТЕЦ – на 1,25%», – сказано в повідомленні оператора ринку.

В торговій зоні Бурштинського острова у лютому 2021 року попит збільшився на 9%, обсяг заявок на продаж зменшився на 20%

Нагадаємо, з наставання різкого похолодання в Україні в кінці січня виявилося, що в Україні  критичний рівень запасів вугілля на складах ТЕС –  44% від гарантованих мінімальних обсягів. Міненерго заявило, що найкритичніша ситуація склалася на державних ТЕС «Центренерго» та електростанціях ДТЕК Ріната Ахметова. Порушення з обсягами резервів  призвели до відключення в аварійні ремонти низки теплових блоків, здебільшого групи ДТЕК. На фоні  на фоні зменшення обсягу виробництва атомної генерації через зміщення ремонтної програми створило в країні енергетичну кризу.

Після зупинки блоків ТЕС ціни на РДН злетіли на 18%і за підсумками першого тижня лютого склали 1720 грн/ МВт*год. Після відкриття імпорту з Росії та Білорусі та нарощування його обсягів ціни знизилися.

10 березня НКРЕКП на своєму засіданні планує розглянути результати позапланової перевірки п’яти компаній-виробників теплової генерації. А саме їх дії щодо незабезпечення тепловими електростанціями (ТЕС) гарантованих запасів вугілля та неналежний технічний стан обладнання, що стало загрозою виникненням загальносистемної аварії. За даними «Ліги антитрасту», в разі доведення провини штраф для ДТЕК складе лише 5,1 млн грн. Але сам факт доведення порушень підприємствами групи стане вагомим доказом в розслідуванні АМКУ, з заявою до якого ще в лютому звернулися громадські активісти.