Метро злило 50 мільйонів новачку, до якого перейшли на роботу працівники суперника «Ваго-Рев»
10.03.2021   //  

КП «Харківський метрополітен» Харківської міської ради 1 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Домір» послуги з ремонту і технічного обслуговування ескалаторів вартістю 50,07 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ремонт і технічне обслуговування електричного та механічного обладнання ескалаторів замовили на строк до березня 2022 року. Послуги оплачуватимуть протягом 200 днів.

У тендері взяли участь лише дві фірми: «Домір» і ТОВ «Ваго-Рев». На аукціоні «Домір» знизив ціну єдиний раз, щоб обійти «Ваго-Рев», а той не робив кроків. Тому формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі у 50,35 млн грн. склала всього 0,6%.

Як пише «Харківський антикорупційний центр», торік більшість нинішніх працівників «Доміру» значились працівниками «Ваго-Рев», що може вказувати на зв’язок цих фірм.

Засновницею харківської «Домір» є харків’янка Наталія Чумак, а директором – Яків Бак-Студенніков. Наталія Чумак також заснувала ГО «Культура та мистецтво Слобожанщини» з, імовірно, сестрою Іриною Чумак, а Яків Бак-Студенніков володіє і керує ПП «Єдність».

Раніше компанія «Домір» займалась в основному ресторанним бізнесом та належала двом харків’янам Юрію Ракитнянському і Вячеславу Каташу та німцю Райнгольду Есвайну. А ще раніше партнеркою Ракитнянського і Каташа замість Есвайна була Наталя Степанівна Кучмiєва. Що до останньої, то нині особа з такими ПІБ володіє ТОВ фірма «Інтерсаунд» разом з Віктором Тронєм, Іриною Тронь і Андрієм Жеманюком – нинішнім начальником Управління з питань технічного регулювання та промисловості Департаменту з питань інфраструктури та технічного регулювання Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Переможець уперше взяв участь у тендері в «Прозорро» та отримав державний підряд.

«Ваго-Рев» пов’язана з Максимом Мусєєвим – ексдепутатом Харківської міськради та ексголовою Адміністрації Холодногірського району. В жовтні 2018 року СБУ заявило, що Максим Мусєєв – агент ФСБ, який мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати його не вдалося – він утік до Росії. А фірму оформили на аудитора з Ізраїлю Євгена Ананченка і Віталія Журавльова.

Восени 2020 року Мусєєв повернувся в Харків, заявивши, що з нього знято підозру.

Нині засновниками «Ваго-Рев» на чолі з Олександром Іваницький є киянин Євген Думчев і ТОВ «Харків Інвест Проект», яким володіє та керує вищезгаданий Віталій Журавльов.

Євген Думчев є співвласником ще одного підрядника метрополітену з орбіти Мусєєва – ТОВ «Системи прогресивної очистки» та одноосібним власником інвестора впровадження системи «Е-ticket» у транспорті Харкова – ТОВ «Фінансова компанія «Платіжний центр».

Іваницький подавав декларації за 20182019 роки як директор місцевого КП «Твій дім».

Правоохоронці підозрювали «Ваго-Рев» у отриманні коштів за фіктивні ремонти рухомого складу «Харківського метрополітену». Йшлося про угоду 2016 року вартістю 724 млн грн.