«JoinUp!» отримає з бюджету 72 тис грн відшкодування витрат на адвоката у справі АМКУ
10.03.2021   //  

Суди знесли рішення АМКУ щодо нібито недобросовісної конкуренції з боку ТОВ «Джоін Ап!» і зобов’язали державу відшкодувати фірмі 72 тис грн витрат на адвоката. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

21.06.2019 тимчасова адмінколегія Антимонопольного комітету (рішення № 39-р/тк https://cutt.ly/Dg6ECBS) оштрафувала ТОВ «Джоін Ап!» на 1,5 млн.грн за недобросовісну конкуренцію. «Джоін Ап!» звинуватили у поширенні недостовірної інформації про перевезення своїх клієнтів міжнародними чартерними рейсами. Компанія повідомляла, що перевозитиме клієнтів літаками авіакомпаній «Роза вітрів» та «МАУ» при тому, що договори з ними на момент поширення інформації вже були закінчені.

«Джоін Ап!» оскаржило рішення АМКУ до суду та виграло першу (https://cutt.ly/9g6DXqZ) і апеляційну інстанцію (https://cutt.ly/Ig6FlMQ). Суди визнали недійсним рішення, зазначивши, що не продовження дії договорів з «Роза вітрів» та «МАУ», не відміняло існуючі рамкові угоди та ні нівелювало статус «Джоін Ап!», як їх партнера.

Окрім цього «Джоін Ап!» звернулось до суду із заявою про стягнення з АМКУ витрат на адвоката. Суди дійшли висновку (https://cutt.ly/Zhir3KO, https://cutt.ly/RhitsCO), що витрати на адвоката є обґрунтованими та співмірними об`єму наданих і отриманих юридичних послуг, у зв`язку з чим підлягають відшкодуванню у повному обсязі.

АМКУ намагався оскаржити рішення судів попередніх інстанцій у Верховному Суді. Проте 11.02.2021 відомство зазнало поразки (https://cutt.ly/mlLXRct) – рішення № 39-р/тк було визнано недійсним, і Комітет все ж має відшкодувати «Джоін Ап!» 72 462 грн. витрат на адвоката.

Період прийняття АМКУ рішення співпав з рішенням судді Баришівського районного суду О. Литвиненко про зупинення дії ліцензії авіакомпанії «Скай Ап», що належить тим же власникам, що і «Джоін Ап!». Вигодонабувачем такої «активності» держави в напрямку цієї групи ЗМІ називали олігарха І. Коломойського, який начебто усував таким чином конкурентів «МАУ» з ринку.

09.01.2021 Вища Рада правосуддя (https://cutt.ly/slLBffY) таки звільнила О. Литвиненко за вчинення дисциплінарного проступку при винесенні ухвали про призупинення ліцензії авіаперевізника «Скай Ап».

За даними розслідування «Схеми» («Радіо Свобода»), позов, у результаті якого суддя ухвалила рішення, був фіктивним – жителька Баришівки, вказана позивачкою в ухвалі суду, насправді не подавала його. Та взагалі цей позов не підпадав під юрисдикцію Баришівського райсуду.

До того ж, «Схеми» виявили участь судді Литвиненко в ще одній схемі: коли група пов’язаних між собою осіб розіграла в суді доступ до матеріалів кримінального провадження по «Укрнафті».

За даними «Ліги антитрасту», питання зі штрафом АМКУ для «Джоін Ап!» було предметом розслідування НАБУ.