Територія впритул до пам’ятки на Печерську продовжує обростати незаконними будівлями (фото)
09.03.2021   //  

Під виглядом реконструкції кафе на ділянці по вул. Михайла Бойчука (раніше – Кіквідзе), 1/2  у Печерському районі столиці виросте торгівельний центр на майже 700 кв м. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

29 січня ТОВ «Азор К» зареєструвало повідомлення про початок виконання будівельних робіт з реконструкції приміщень нежитлової будівлі на вул. М. Бойчука, 1/2. Це колишнє кафе.

Приміщення кафе на вул. М. Бойчука, 1/2

Відповідно техніко-економічних показників об’єкта, його загальна площа становить 674,3 кв м.

Однак, ці дані не відповідають дійсності. Адже на сьогодні площа будівлі становить 254,7 кв м.

Таким чином, «Азор К» здійснює реконструкцію не приміщень будівлі, а реконструкцію самої будівлі зі зміною її зовнішніх розмірів, збільшуючи площу колишнього кафе у понад 2,5 рази.

А для такої забудови фірмі необхідно було:

  • отримати містобудівні умови та обмеження, чого зроблено не було;
  • отримати дозвіл на будівництво об’єкту класу наслідків СС2, а не подавати повідомлення про початок робіт на об’єкт СС1. Адже до незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесені об’єкти, нове будівництво яких здійснюється в охоронній зоні пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення (розміри охоронної зони не можуть бути менші за два горизонтальні або два вертикальні розміри пам’ятки).

Будівництво проводиться в охоронній зоні пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення «Будинок житловий, 1949-1954 роки» по вул. Бастіонна, 2 (охоронний номер 516-Кв) – практично впритул до цього будинку.

Будівельні роботи «Азор К» проводить на ділянці площею 0,05 га, яку Київрада своїм рішенням від 19.12.2019 передала цій фірмі в оренду на 10 років для експлуатації та обслуговування кафе на вул. Михайла Бойчука, 1/2. Фірма отримала ділянку в оренду у зв’язку із купівлею цього колишнього кафе у 2018 році.

Нагадаємо, реконструкція колишнього кафе є продовженням історії скандальної забудови території на початку вулиць Бастіонна та М. Бойчука у Печерському районі. У 2017 році на ділянці площею 0,08 га по вул. М. Бойчука, 1/2, де функціонував ринок, відомий під назвою «Яма», ТОВ «Печерський ринок» провело фейкову «реконструкцію» металічних столів з навісами «без зміни зовнішніх параметрів приміщень», у результаті якої по факту було збудовано новий торгівельний центр і двоповерховий ресторан. Тоді фірма теж не отримала ні МУО, ні дозвіл на будівництво.

Важливо, що ТОВ «Печерський ринок» ділянку 0,08 га в оренду не отримував. Так, у 2008 році Київрада прийняла рішення про передачу ділянки фірмі в оренду, однак договір сторони так і не уклали. Незважаючи на це, у грудні 2019 року Київрада прийняла рішення, яким фактично узаконила користування фірмою вказаною ділянкою. Зроблено це було шляхом внесення змін до рішення 2008 року, яке вже втратило силу.

ТОВ «Азор К» було створене у 2018 році. Власником фірми є Вячеслав Семенюта.

Власником ТОВ «Печерський ринок» є ТОВ «СП Інтерсервіс», власниками якого є Олена Біленко та Валентина Євлах, дружина колишнього голови земельної комісії Київради часів Черновецького. Як відомо, у 2011-му Євлах був екстрадований з Німеччини і засуджений за земельні махінації. Втім, суд одразу амністував його.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»