Суд скасував штраф «Нафтогазовій Асоціації» за знищення файлів на комп’ютері керівника під час перевірки АМКУ
08.03.2021   //  

Верховний Суд став на бік бізнесменів, які не дозволили Антимонопольному комітету отримати інформацію з комп’ютера керівника «Нафтогазової асоціації» про ознаки змови великих мереж автозаправок. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

У 2018 році під час розслідування паливної змови між «ОККО Рітейл» та «ВОГ Рітейл», працівники АМКУ провели виїзну перевірку «Нафтогазової Асоціації України».

До складу Асоціації входили компанії-підозрювані в змові. Тому, АМКУ вважало, що через Асоціацію вони могли безпосередньо обмінюватися інформацією щодо цін на табло АЗС, та контактувати службовими засобами електронного та мобільного зв’язку без укладання формальних угод.

По приїзду на місце перевірки комісія АМКУ отримала опір з боку президента Асоціації, який не допустив членів комісії до свого робочого комп’ютеру, пославшись на те, що на ньому зберігаються особисті файли. Мало того, президент Асоціації почав хаотично видаляти файли зі свого комп’ютера, не давши можливості перевірити, чи дійсно він видаляє лише особисті файли. А потім у протоколі посадовець взагалі написав, що він не надав доступ до комп’ютера, оскільки той не вмикався.

Як результат, АМКУ оштрафував Асоціацію на 34 тис.грн. за створення перешкод у проведенні перевірки (рішення № 447-р, https://cutt.ly/mlxhWuK).

Асоціація пішла до суду та програла першу і апеляційну інстанції. Але Верховний Суд направив справу на новий розгляд (https://cutt.ly/ElnPCQg). Нібито суди не з’ясували в чому ж безпосередньо полягало створення перешкод – чи під час проведення перевірки; чи під час огляду комп’ютера; чи під час вилучення чи накладенні арешту на майно, документи, предмети чи інші носії інформації.

На другому колі Асоціація спочатку зазнала поразки – господарський і апеляційний суд відмовили Асоціації у задоволенні позову. Суди все ж вважали такі дії членів комісії АМКУ з перевірки виправданими, спрямованими на отримання інформації, яка може бути доказом у справі про порушення конкурентного законодавства, вчиненими в межах їх повноважень. Та які не порушували конституційних прав співробітників Асоціації.

Однак у Верховного Суду України була інша думка (https://cutt.ly/ylnKA2t).

16.02.2021 Верховний Суд задовольнив скаргу Асоціації, рішення № 447-р визнав недійсним та стягнув з відомства 14 096 грн судового збору (за подання позову, апеляційних та касаційних скарг).

У постанові суд зазначив, що попередніми інстанціями не встановлено обставин, які свідчили б про факт перешкоджання членам комісії у фізичному доступі до комп`ютера (незалежно від його технічного стану) та про інші ознаки протиправної поведінки. А тому, суди помилково погодилися з кваліфікацією АМКУ про створення Асоціацією перешкод членам комісії у наданні доступу до комп’ютера.

«На сьогодні, на жаль, повноваження АМКУ щодо вилучення доказів та проведення перевірок є дуже обмеженими, порівняно із закордонними конкурентними відомствами», – відмітили у «Лізі антитрасту».

За кордоном перевірки компаній без попереднього повідомлення отримали неофіційну назву «рейдів на світанку» («dawn raids»).

В залежності від юрисдикції вони проводяться або тільки у справах про картелі (США, Німеччина), або по більш широкому колу справ (Євросоюз). Також є відмінності і в повноваженнях посадових осіб відомств і в обов’язках компаній, які перевіряються. Наприклад, посадові особи Єврокомісії не мають права застосовувати силу при проведенні рейду, а посадові особи уповноваженого органу Бельгії – мають таке право. Підприємства і посадові особи зобов’язані сприяти посадовим особам Єврокомісії при проведенні рейду («active duty to cooperate»). В той час як такий обов’язок відсутній при проведенні рейдів уповноваженим органом Німеччини.

Щодо санкцій за перешкоджання, то недотримання закону при проведенні рейду може привести до мільойнних штрафів або навіть і до тюремного ув’язнення.

«Про підсилення «слідчих» повноважень органів АМКУ говорять давно, але, на жаль, поки без результатів. Навіть минулорічні намагання Комітету та парламентарів реформувати конкурентне законодавство зазнали поразки. Уніфікування повноваження Комітету щодо проведення обшуків до практики колег із іноземних антимонопольних відомств дозволить АМКУ оперативно проводити розслідування справ та сприятиме ефективному і результативному виконанню завдань органами АМКУ», – вважають «Ліга антитрасту».