Дніпровці взяли 62 мільйони на Шевченківський центр у Каневі після вильоту семи фірм
06.03.2021   //  

Департамент будівництва Черкаської ОДА 26 лютого за результатами тендеру підписав договір із ТОВ «СК «Стройінвест» про будівництво Шевченківського культурного центру в Каневі вартістю 61,53 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року в Каневі по вул. Енергетиків мають звести Будинок культури на 700 місць під Шевченківський культурний центр. Також влаштують інженерні мережі, ліфти, системи пожежної безпеки, пандус, громадський туалет і каналізаційну насосну станцію, куплять устаткування, яке не монтується, а також благоустроять та озеленять територію.

За первинною підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, бетони коштують не більше 1 801 грн./куб. м, що дешевше від інших тендерів. Гарячекатану арматурну сталь купили по 18-20 тис грн./т, що відповідає іншим тендерам, хоча іноді бувають нижчі ціни. Поліровані мармурові облицювальні плити товщиною 30 мм купили по 1 729 грн./кв. м.

Вартість договору лише на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 62,79 млн грн.

У тендері брали участь 14 фірм. Половину з нижчими до 29% цінами відхилили.

ТОВ «БК Київ-М-Буд» нібито не надало інформацію про відповідність вимогам замовника і про залучення субпідрядників, одне зі свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів та документи про кваліфікацію інженера і про повноваження підписанта гарантії від банку.

Однак відхилений «БК Київ-М-Буд» звернувся в Держаудитслужбу, заявивши, що виконав усі вимоги тендерної документації. ДАСУ розпочала моніторинг закупівлі.

ТОВ «Паритет БЦ» не обґрунтувало встановлення середньомісячної тривалості робочого часу 166,17 год. і подало банківську гарантію, яку замовник визнав невідповідною. В ній було сказано, що будь-яка вимога повинна бути одержана банком «незалежно від дати її направлення та здачі до установи зв‘язку» не пізніше дати закінчення строку дії гарантії, але, за Цивільним кодексом, письмові заяви та повідомлення, здані до установи зв’язку до закінчення останнього дня строку, вважаються такими зданими своєчасно. Відхилений «Паритет БЦ» заявив, що «СК «Стройсервіс» завищив об’єми у технічному завдані та не обґрунтував включення у розрахунок «інших витрат» на 386 тис грн. Замовник відповів, що не зобов’язаний надавати відповідь та інформацію щодо пропозицій інших учасників.

Крім того, ТОВ «Фірма «Расава» у банківській гарантії вказало стару версію тендерної документації. ТОВ «ПМ-Арсенал» мало податковий борг. ТОВ «Альянс-Трансбудсервіс» теж мало податковий борг і не подало технічну частину. ТОВ «ЖК-Гарант» теж не подало технічну частину і документ про кваліфікацію інженера, не обґрунтувало застосування екскаваторів, крана-маніпулятора та КрАЗа у внутрішніх будівельних роботах і вказало помилкову суму виконаних робіт у довідці про досвід. ТОВ «Українська альтернатива» надало статут у старій редакції та не обґрунтувало застосування машин та транспортних засобів у будівельних роботах. Ще воно мало 14 робочих замість не менше 20 робочих.

Дорожчими конкурентами були ТОВ «СКС Моноліт», яке торгувалось із вищезгаданими фірмами, а також ПП «Уманьрембуд 2», Консорціум «Група компаній «Енергобуд», ТОВ «Афінацентр», ПП «Архстрой Фасад» і ТОВ-фірма «Кортакоз», які не знижували ціни.

Дніпровською «СК «Стройінвест» володіє і керує Юрій Кравченко. Раніше засновником був Денис Островський, який володіє ТОВ фірма «ВЛК» разом зі Світланою Ященко, яка працювала в будівельному ПрАТ «НВО «Созидатель» Леоніда Турчина і Володимира Бєлінського. Раніше її частка у «ВЛК» належала Павлу Похвалітову, який був радником, а до того – заступником директора КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради. Крім того, Похвалітов був відомий як начальник Дніпровського центру телекомунікаційних послуг ПАТ «Укртелеком» та як працівник ДМП ВКГ «Дніпро-Західний Донбас».

Островський був засновником нині ліквідованої ГО «Нова сила» з Андрієм Чеботарьовим та Іваном Лайваном. Лайван керував КолП «Дніпроуніверсал», директором якого зараз є Лариса Островська, а засновником – Дмитро Герасимов. Останній на сайті Дніпровської  міськради вказаний у якості виконувач обов’язків директора КП «Дніпродорсервіс».

Нагадаємо, печатку «Дніпроуніверсалу» вилучали в рамках кримінальної справи про викрадення двох чиновників, за яким колись визнав провину і був засуджений Геннадій Корбан – ексзаступник голови Дніпропетровської ОДА при Ігорю Коломойському.

Із 2015 року переможець натендерив переважно на Дніпропетровщині 3,19 млрд грн.