Бальчун зі своїм залізничним охоронцем заробляють на видобутку бурштину біля Клесіва (фото)
06.03.2021   //  

Екс-голова правління АТ «Укрзалізниця» Войцех Бальчун став співвласником ТОВ «Аурум Полонез», яке видобуває бурштин у Рівненській області по спецдозволу державного підприємства «Бурштин України». Плату фірма отримує бурштином.

Про це написало видання «Nadra.info».

Бальчун став власником майже 20% в статному капіталі «Аурум Полонез» у вересні 2020 року. Фірма зареєстрована в Рівному, її співвласниками також є Микола Нємцов з Чернівців і компанія з Польщі  «Амос Інвестментс». В польських реєстрах «Амос Інвестментс» фігурує як акціонерне товариство, засноване в 2016 році, з капіталом в 2 млн злотих і основним видом діяльності «Послуги, пов’язані з морським транспортом».

«Аурум Полонез» з листопада 2020 року працює на родовищі, спецдозволом на яке володіє державне підприємство «Бурштин України». Фірма виступає водночас інвестором і підрядником на ділянці «Пугач» родовища «Клесівське» (північна околиця смт Клесів, Рівненська обл.). При цьому видобутим камінням розпоряджається безпосередньо «Бурштин України», як власник спецдозволу. За кошти польських інвесторів було погашено частину боргів по заплаті і податках, та відремонтована техніка. Це дозволило в четвертому кварталі «Бурштин Україна» видобути понад 260 кг бурштину-сирцю.

Роботи на ділянці «Пугач»

За даними в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Володимира Чібісова, «Аурум Полонез» інвестувало за форвардним контрактом 2,2 млн грн. Він також повідомив, що за аналогічним форвардним контрактом з підприємством співпрацює ТОВ «Зоненшайн». Власником цієї фірми через німецьку «Еr_holding Gmbh» вказаний німець Ойген Райсвіх.

Чібісов сказав, що розрахунок з «Аурум Полонез» наразі здійснюють видобутою інвестором сировиною. В перспективі на підприємстві планують запровадити продаж бурштину-сирцю з електронних торгів як українським так і іноземним покупцям.

Раніше «Аурум Полонез» підписало схожий контракт з держпідприємством «Укрбурштин», але потім співпрацю припинили.

Восени Державна служба геології та надр передало «Бурштин Україна» в управління Фонду держмайна для подальшої приватизації.

Від «Наших грошей»

Бенефіціаром мажоритарного власника «Аурум Полонез» – польської «Амос Інвестментс», вказаний Кшистиняк Єжи Домінік. А власником майже 30% в «Аурум Полонез» є Микола Миколайович Нємцов з Чернівців. Людина з таким ПІБ та регіоном реєстрації працювала директором по безпеці «Укрзалізниці. В той час, коли залізниця очолював Бальчун.

Нємцов з’явився серед засновників «Аурум Полонез» навесні 2020 року, пізніше його бізнес-партнерами стали поляки.

 «Аурум Полонез» та «Зоненштайн» зареєстровані за однією адресою в Рівному.