Суд повернув землю в гідропарку «Лузанівка», привласнену сім’єю високопоставленого міліціонера
04.03.2021   //  

Південно-західний апеляційний господарський суд підтвердив минулорічне рішення першої інстанції, яка задовольнила позов Одеської місцевої прокуратури №4 (Суворовського району) до ТОВ «Еліт Ленд Апарт» і державного реєстратора. Про це пише «Думська».

Суд визнав незаконним і скасував рішення про реєстрацію прав власності компанії на об’єкт незавершеного будівництва в гідропарку «Лузанівка». Бізнесменів зобов’язали його знести, звільнити земельну ділянку площею 0,49 га і повернути її Одеській міськраді.

Видання нагадало, що йдеться про ділянку на березі моря, де в 2013 році звели будівлю «дискотеки», яку зносили у присутності тодішнього мера Одеси Олексія Костусєва.

У жовтні 2018 р. у Державному реєстрі прав держреєстратор комунального підприємства Новоселівської сільради «Регіональне бюро державної реєстрації» (Одеська обл.) Алєксєєва Ю.С. зареєструвала право власності за приватною особою на цю землю (кадастровий номер: 5110137600:28:001:0014, площею 0,49 га) з цільовим призначенням: для будівництва та обслуговування об`єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування. В подальшому приватна особа передала землю в статутний капітал «Еліт Ленд Апарт».

У грудні 2019 р. цією ситуацією в черговий раз зацікавилися правоохоронці, які зазначили, що укладений ще у 2006 р. договір купівлі-продажу землі в пляжно-парковій зоні, на підставі якого вона перейшла в приватну власність, було скасовано судом як незаконне: жінка , яка нібито продала ділянку, померла ще до укладення зазначеного договору. Реєстратори Новоселівки Березівського району внесли інформацію до реєстру, використавши цей самий, скасований, договір, тобто скоїли кримінальний злочин.

18 грудня 2019 року Суворовський відділ поліції Одеси відкрив за даним фактом кримінальне провадження. Те, що сталося, кваліфікували за ст. 197-1 КК України («самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво»). Слідчий звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на землю, яке було задоволено в березні 2020 року.

У 2013 р. земля належала дружині колишнього високопоставленого міліціонера Віктора Балана. Свого часу він очолював Суворовський і Київський райвідділи внутрішніх справ, працював в УБОЗі та інших міліцейських підрозділах, а потім встиг попрацювати в Головному управлінні юстиції в Одеській області.

Зараз директором ТОВ «Еліт Ленд Апарт» є його син Віталій Балан, а серед засновників вказані Тетяна Балан та Олександр Кравцов.

Рушення суду вступило в законну силу і підлягає виконанню.

Від «Наший грошей»

Згідно з постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 9 лютого, було визнано незаконним та скасоване рішення державного реєстратора комунального підприємства «Агенція реєстраційних послуг» Сергія Манюти про держреєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу) від 10.10.2019 на об`єкт незавершеного будівництва – заклад громадського харчування та об`єкт туристичної інфраструктури, загальною площею 3773 кв м, 4% готовності конструктивних елементів, а саме: залізобетонні палі.