Столична прокуратура через суд скасувала незаконну реєстрацію 43 гектарів біля Пирогова оточенням Хмельницького
04.03.2021   //  

Господарський суд м. Києва скасував державну реєстрацію права оренди Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю агрокомбінат «Хотівський» на земельні ділянки площею 18,85 га і 24,52 га по вул. Академіка Заболотного у столиці. Про це свідчать рішення суду від 8 лютого і 17 лютого.

Обидві реєстрації у серпні 2017 року провів державний реєстратор філії Комунального підприємства Мирнопільської сільської ради «Результат» у м. Києві Олексій Шейк-Сейкін.

Підставою виникнення речового права зазначено договір оренди 2004 року і внесення змін до нього.

Втім, суд встановив, що право оренди на ділянку площею 18,85 га в агрокомбінату не виникало, оскільки вона взагалі не була предметом договору оренди 2004 року. А право оренди ділянки площею 24,52 га у «Хотівського» припинилося у 2009 році.

Відтак, у нотаріуса у 2017 році не було доказів наявності будь-якого документу, який би свідчив про наявність підстав для державної реєстрації у агрокомбінату права користування вказаними ділянками.

Крім того, суд визнав правомірним звернення до суду з даним позовом прокурора в інтересах Київради. Прокурор в суді повідомив про неналежні дії Київради, що проявилися у зверненні Київради до Мін’юсту лише у липні 2019 року, тобто майже через два роки після порушеного права територіальної громади. За результатами розгляду у задоволенні скарги було відмовлено. У подальшому Київрада оскаржила рішення Мін’юсту в Окружному адмінсуді м. Києва, однак обраний радою спосіб захисту прокурор назвав неефективним, оскільки він не спрямований на реальне поновлення порушених прав та інтересів територіальної громади на землю та не призводить до скасування незаконної реєстрації.

Ділянка 24,52 га розташована біля Національного музею народної архітектури та побуту України (Пирогів). Дані про розташування ділянки 18,85 га у Публічній кадастровій карті відсутні.

Власниками СТОВ агрокомбінат «Хотівський» є ТОВ «Земельний кадастр» (50%), Олександр Шуляк (43,4%) і Віталій Верба (6,6%). Керівником агрокомбінату з 2000 року є Валерій Шовкун.

Власником ТОВ «Земельний кадастр» є кіпрська компанія «Деванда Менеджмент Лімітед», кінцевим власником якої значиться Валерій Тейм, що має прописку у м. Лімасол. Компанія «Деванда Менеджмент Лімітед» у 2006-2012 рр була співвласником ТОВ «Біонік Хілл». Нині кінцевим власником «Біонік Хілл» є бізнесмен, екс-нардеп від Партії регіонів Василь Хмельницький.

Керівником ТОВ «Земельний центр» з 2007 року є Андрій Дмитрюк. Він з 2019 року також є керівником ТОВ «Мірра-Девелопмент», кінцевим власником якого є Василь Хмельницький.

Компанія «Деванда Менеджмент Лімітед» фігурувала у матеріалах кримінального провадження про безоплатне відчуження з власності територіальної громади Києва 12,73% акцій ПАТ «Київенерго», чим завдано матеріальної шкоди на 250 млн грн.