НАЗК наказало Котіну повернути звільненого викривача Поліщука на посаду в «Енергоатомі»
04.03.2021   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції наказало ДП «НАЕК «Енергоатом» повернути викривача Олега Поліщука на посаду директора із запобігання і протидії корупції і провести службове розслідування обставин його незаконного звільнення. Про це стало відомо з двох приписів НАЗК від 3 березня, опублікованих на сайті агентства.

У липні «Енергоатом» розпочав службове розслідування та відсторонив Олега Поліщука від посади. НАЗК заявило, що це відсторонення було незаконним, бо відбулось лише на підставі листа НАБУ, без передбаченого законом для таких випадків подання в НАЗК.

Згодом, у вересні Поліщук повідомив про корупційне кримінальне правопорушення до НАБУ, ставши викривачем і сповістивши про це т.в.о. президента «Енергоатома» Петра Котіна. Після цього «Енергоатом» оголосив Поліщуку догану за невиконання заходів, які, за даними НАЗК, той не міг реалізувати самостійно. Зрештою в січні Поліщука звільнили за порушення, котрі він не міг усунути, бо вони не належали до його компетенції. Мова про захист внутрішніх каналів від витоку інформації, який мав забезпечувати сам Котін.

Як сказано в приписі, догана і звільнення Поліщука були негативним засобами впливу на викривача. Звільнення відбулось не лише без згоди НАЗК, а й без запиту Котіна щодо її отримання. «Енергоатом» не надав документи на три запити НАЗК щодо цієї ситуації.

Тому НАЗК вимагає від Котіна скасувати накази про відсторонення, догану та звільнення Поліщука, щоб усунути порушення низки статей закону «Про запобігання корупції». Ще «Енергоатом» має провести службове розслідування щодо осіб, які готували ці накази, не повідомили НАЗК про звільнення Поліщука та не виконували законні вимоги НАЗК.

Окремий припис НАЗК отримав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, від якого також вимагається провести службове розслідування щодо згаданих порушень в «Енергоатомі».

Приписи є обов’язковими. За їх невиконання керівник органу відповідає за ст. 188-46 КпАП, яка передбачає штраф 100-250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, Поліщук розповів, що у вересні на скриньку довіри надійшло повідомлення, що т.в.о. президента «Енергоатома» Петро Котін та віцепрезиденти Герман Галущенко та Хартмут Якоб вчинили корупційне правопорушення – неправомірно заволоділи 560 тис грн. Нібито Котін безпідставно виплатив Галущенку і Якобу квартальну премію за другий квартал 2020 року, тоді як вони не мали права на отримання такої премії, бо на той момент ще не здали екзамен з радіаційної та ядерної безпеки, який був необхідною передумовою.

Згодом в інтернеті з’явився протокол екзаменів за 22 вересня 2020 року. Тобто Галущенко і Якоб здали екзамени після спливу встановленого терміну та отримання премій. А також через день після того, як Поліщук повідомив НАЗК і Міненерго про порушення закону.