ЕВА повідомила Єрмаку і Шмигалю про проблеми з проектом Зеленського по будівництву дороги в Одеський морпорт
04.03.2021   //  

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) листом від 9 лютого повідомила керівника Офісу президента Андрія  Єрмака, прем’єр – міністра Дениса Шмигаля, міністра інфраструктури Владислава Криклія та інших очільників профільних установ про проблеми з будівництвом дороги до Одеського морського торгівельного порту. Копія листа є у розпорядженні «Наших грошей».

ЄБА  повідомила керівників держави щодо «проблеми, пов’язаної з відсутністю безперешкодного та безоплатного в’їзду та виїзду вантажного транспорту на територію державного Одеського морського торгівельного порту».

«Як повідомляють представники бізнесу, починаючи з лютого 2016 року в’їзд та виїзд на територію Одеського порту здійснюється виключно через територію приватної компанії на платних засадах, при цьому вантажний транспорт повинен перетинати вулиці населених пунктів, що викликає незадоволення місцевих мешканців. Компанії – члени асоціації відмічають, що протягом останніх років ця проблема стоїть гостро не лише для регіону, а й для України в цілому», – повідомляється в листі «ЄБУ».

Європейська бізнес асоціація поінформувала, що для створення альтернативного проїзду у державний порт Укравтодор провів тендер на будівництво нової дороги вартістю 2,20 млрд грн. Підряд отримало ТОВ «Ростдорстрой».

Однак наразі досі не вирішено низку проблем, у вирішенні яких ЄБА просить допомоги керівників держави. Це «виділення державного фінансування, достатнього для реалізації проекту и найближчій перспективі», та «виділення земельної ділянки під будівництво, отримання дозвільних документів».

Нагадаємо, нова дорога має обійти територію фірми «Євротерминал», яка встановила шлагбаум на єдиній існуючій дорозі до державного порту та з лютого 2016 року бере плату з кожної вантажівки, що приїздить у порт відвантажити чи завантажити товари.  Наразі за кожне підняття шлагбауму «Євротерминал» отримує по $16,7 з автомобіля.

В квітні 2019 року АМКУ зобов’язав Одеську міськраду «передбачити можливість заїзду вантажного автотранспорту без споживання платних послуг ТОВ «Євротерминал». Це рішення Одеська міськрада намагалась оскаржити в суді, проте програла в усіх інстанціях.

В жовтні 2020-го до суду подався і сам АМКУ, вимагаючи від одеської влади виконати рішення про безоплатний заїзд до порту. В першій інстанції комітет справу програв справу. Як вирішив суд, через особливості існуючого конкурентного законодавства, яке, по-перше,  не містить визначених строків на виконання рішення АМКУ. А, по-друге, не дозволяє комітету встановлювати «конкретний спосіб виконання» свого рішення.

Виконавчий комітет Одеської міськради повідомив суду, що з вирішення питання безоплатної дороги до порту міським головою створено робочу групу, Одеською міськрадою прийняте рішення «про розробку детального плану» території для дороги, підписано меморандум з «Адміністрацією морських портів України» про співпрацю і партнерство, що передбачає  будівництво додаткових доріг тощо. Тобто відзвітував про діяльність для реалізації будівництва.

Суддя господарського суду Одеської області  Шаратов Ю.А. у рішенні від 11 лютого зазначив, що комітет у своєму рішенні вказував на «обов`язок передбачення можливості» безоплатного заїзду до порту. На думку судді, це означає «планувати, проектувати що-небудь», чим власне і займається Одеська міськрада. Тому позов АМКУ до одеської влади був відхилений, оскільки мерія нібито виконала зобов’язання АМКУ

Довідково

ЄБА неприбуткове об’єднання більше тисячі європейських, українських та міжнародних компаній, в Україні заснована в 1999 році для захисту інтересів бізнесу у центральних та місцевих органах державного управління, в іноземних та міжнародних організаціях. Має тісні робочі стосунки з Європейською Комісією та посольствами країн Європейського Союзу у Києві. Асоціація проводить регулярну інформаційну підтримку партнерів щодо процесів, які впливають на ведення бізнесу в Україні, проводить навчальні семінари та презентації.