Земельна корупція: Конфлікт інтересів при складанні документації інженерами-землевпорядниками
01.03.2021   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин.  За оцінками експертів відділу стратегічного аналізу корупційних ризиків ця сфера є однією з найбільш корумпованих та спричиняє суттєві негативні наслідки.

Опис ризику:

Саме за результатами проведення робіт із землеустрою здійснюється формування земельних ділянок як об’єктів нерухомого майна. Разом з тим ця складова регулювання земельної сфери характеризується високим рівнем корупційних ризиків та ймовірною упередженістю під час складання документації із землеустрою в умовах конфлікту інтересів.

Натомість вимоги Закону України «Про запобігання корупції», зокрема в частині заборони не вчиняти дії та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів, не поширюються на сертифікованих інженерів-землевпорядників, які здійснюють свою незалежну професійну діяльність у складі юридичних осіб та/або як фізичні особи – підприємці. Відсутність передбаченої законом заборони на складання документації із землеустрою в умовах наявності приватного інтересу, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість інженера-землевпорядника, є джерелом корупційного ризику. Така неврегульованість не виключає можливості виготовлення документації з землеустрою інженером-землевпорядником для замовника, який є пов’язаною особою, або навіть для власних потреб.

КЕЙС[i]

Службова особа, працюючи інженером-землевпорядником сільської ради, склала документацію з землеустрою земельної ділянки, яку її чоловік хотів отримати у власність для ведення особистого селянського господарства площею 0,36 гектара. Крім того, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування та, відповідно, суб’єктом відповідальності за корупційні адміністративні правопорушення, особисто підготувала проєкт рішення, доповідала за заявою свого чоловіка, а також взяла участь у голосуванні сесії ради про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі на місцевості для ведення особистого селянського господарства. Цими діями службова особа порушила встановлену законом вимогу стосовно необхідності вживати заходів щодо недопущення виникнення конфлікту інтересів та не повідомила сільську раду про виникнення конфлікту інтересів.

 

Рівень корупційного ризику – Середній 

(Чинники) Джерела ризику:

  • недосконалість нормативного регулювання: Закон України «Про землеустрій»;
  • індивідуальна недоброчесність інженера-землевпорядника.

 

Наслідки:

Стратегічні Корупційні
1.       Спотворення даних землеустрою.

 

2.       Порушення прав та законних інтересів суб’єктів землекористування.

 

3.       Втрата державних земельних активів.

 

 

1. Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст. 172-7 КУпАП).

2.  Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 ККУ).

 

Рекомендації НАЗК:

Запровадити правовий механізм попередження конфлікту інтересів для виконавців робіт із землеустрою.

Антикорупційний чек-лист:

  • внести зміни до ст. 28 Закону України «Про землеустрій», передбачивши заборону інженерам-землевпорядникам складати документацію із землеустрою у разі, якщо: об’єктом землеустрою є земельні ділянки, що належать виконавцю робіт із землеустрою або особам, які працюють у його складі; особи, які працюють у складі виконавця робіт із землеустрою, мають родинні зв’язки із замовником робіт із землеустрою або працюють в юридичній особі, керівництво якої має родинні зв’язки із замовником; об’єктом землеустрою є земельні ділянки, що належать засновникам або учасникам виконавця робіт із землеустрою; замовником робіт із землеустрою є засновник або учасник виконавця робіт із землеустрою. Виключити з переліку конфлікту інтересів ситуацію, в якій інженер-землевпорядник проводить роботи із землями державної/комунальної власності на замовлення державних органів/органів місцевого самоврядування, і виконавцем таких робіт є державні або комунальні підприємства.

 

Напрацьовані здобутки:

  • розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстр. № 2194), який мінімізує низку корупційних ризиків.

 

[i] Посилання – https://reyestr.court.gov.ua/Review/43261519