Колективне звернення споживачів та «Ліги антитрасту» щодо незаконної держдопомоги «зеленій» генерації направлено до АМКУ
28.02.2021   //  

З 2003 року в Україні почали впроваджувати систему економічних стимулів для розвитку виробництва електричної енергії з альтернативних джерел (енергія сонця, вітру тощо).

Попри важливість та невідворотність поступового переходу до екологічно чистої енергетики, держава віднеслась до цього безвідповідально. Що це було: недбалість чи корупція, – відповідь мають шукати правоохоронні органи. Проте в підсумку через неефективне регулювання цієї сфери, створена в Україні система стимулів призвела до неконтрольованого зростання частки занадто дорогої для України енергії, виробленої з ВДЕ. Це призвело не тільки до ще більшого занурення країни в боргову яму, а й до загрози енергетичній безпеці країни через її розбалансування.

Як наслідок перемога «зеленої» генерації перетворилася на зраду.

За даними Держенергоефективності, обсяг державної підтримки «зеленій» генерації у 2017 році склав близько 7,1 млрд грн. У 2019 році – вже близько 17,6 млрд грн.

Минулорічний 25-мільярдний борг держави перед виробниками енергії з відновлюваних джерел став красномовною ілюстрацією неконтрольованості росту «зеленої» генерації та наявності серйозних проблем у підходах держави до її підтримки, зокрема:

  • сьогодні держава зобов’язана викупати весь обсяг виробленої «чистої» енергії за «зеленим» тарифом, який подекуди у 5 разів вищий за ринкову ціну, не зважаючи на те, чи буде вона споживатися;
  • вимушене підняття тарифу на послуги з передачі електричної енергії, 71% з якого йде на оплату «зеленої» енергії, призвело до підвищення вартості електроенергії для українського бізнесу, однак не вирішило проблеми з розрахунками за «чисту» енергію;
  • низька прогнозованість ВДЕ разом з відсутністю відповідних балансуючих потужностей, створюють суттєві ризики порушення балансу потужності в енергосистемі та призводять до штучного обмеження виробництва енергії конкурентами «зелених» – ТЕС, ГЕС та АЕС;
  • незабезпеченість програми державної підтримки «зеленої» генерації фінансовими ресурсами призводить до необхідності пошуку державою все нових і нових джерел фінансування.

На щастя, в Україні з 2017 року існує універсальний інструмент, який дозволяє контролювати ефективність державної допомоги, яку держава надає у будь-якій сфері, уникати її надмірності, а також оцінювати її вплив та допустимість для конкуренції. Йдеться про Закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», який, як і ідея стимулювання розвитку ВДЕ, прийшли в Україну з Європи.

Однак за більш ніж 3 роки, ані Міненерго з НКРЕКП, відповідальні за державну політику та регулювання у сфері енергетики, ані АМКУ, відповідальний за моніторинг і контроль державної допомоги, не виявили бажання навести лад у підтримці «зеленої» генерації. Та попри законодавчий обов’язок не здійснили досі оцінку цієї підтримки.

Тому «Ліга антитрасту» вирішила ініціювати перед АМКУ перевірку умов надання такої державної підтримки, про що ми повідомляли раніше (https://cutt.ly/qlzdiWd).

До подання звернення долучилися проактивні громадяни з різних регіонів України. Колективна заява вже підписана та направлена до відомства.

За результатом розгляду, АМКУ може як створити юридичне підґрунтя для легального перегляду моделі взаємовідносин держави з «зеленими» виробниками, так і зобов’язати їх повернути надану підтримку до державного бюджету.

Якщо хтось не встиг долучитися до підписання нашого звернення – нічого страшного! Ви можете скористатися нашим зверненням як взірцем, включити до нього свої дані та самостійно звернутися до АМКУ (https://cutt.ly/Glb6YRg).

І насамкінець. Ми не є противниками виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Навпаки, ми вважаємо, що це ефективні ліки, що спроможні нанести потужний удар по забрудненню планети та енергетичній залежності України від закордонних ресурсів. Однак будь-які ефективні ліки, що вживаються неправильно, перетворюються на таку саму ефективну отруту. І наша активність спрямована як раз на те, щоб мотивувати державу вживати «зелені таблетки» за найкращими світовими протоколами лікування, що дасть ще більший поштовх до розвитку зеленої генерації.

«Ліга антитрасту»