Столична Архбудінспекція не дала Д.Буряку дозвіл на забудову під Аркою Дружби народів
26.02.2021   //  

Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва 23 лютого відмовив ТОВ «Етрекс» у видачі дозволу на будівництво розважального центру у Центральному парку культури та відпочинку. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Підставами відмови стала невідповідність об’єкта вимогам будівельних норм та неподання ряду необхідних документів. Зокрема:

  • відсутня інформація щодо погодження проектної документації уповноваженим органом охорони культурної спадщини;
  • не надана проектна документація на будівництво;
  • не надані вихідні дані для проектування, а саме: завдання на проектування та технічні умови від ПАТ «Укртелеком», наявність яких зазначена у додатку експертного звіту;
  • не виконані вимоги містобудівних умов та обмежень забудови ділянки щодо влаштування тимчасової автостоянки.

Крім того, замовник будівництва не надав в ДАБК інформацію щодо внесення проектної документації до містобудівного кадастру; документи про передачу авторських прав від генерального проектувальника ТОВ «БК «Аскон» до ТОВ «Глобал-Про»;  лист від управління патрульної поліції у м. Києві, зазначений у схемі генерального плану; дані щодо публікації в засобах масової інформації про будівництво; а також відмітки міських служб та підписи відповідальних осіб на плані трас інженерних мереж.

Містобудівні дані та обмеження на це будівництво були видані «Етрексу» у березні 2013 року. У серпні 2018 року фірма отримала експертний звіт по цьому проекту, що передбачає зведення двоповерхової будівлі площею 530 кв м.

Будівництво заплановане на ділянці площею 0,9 га. Поруч в оренді ТОВ «Етрекс» ще дві ділянки площею 0,22 га і 0,45 га по вул. Володимирський узвіз, 4 та 6. Ці ділянки фірма отримала в оренду у 2003-2004 роках під будівництво адміністративного будинку, готелю та розважального комплексу. Строк оренди закінчується у 2028-2029 рр.

Торік «Етрекс» через суд зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА надати йому містобудівні умови та обмеження для проектування готельного комплексу з громадськими приміщеннями на ділянці 0,45 га на Володимирському узвозі, 6.

Відзначимо, що поруч із 0,76 га «Етрексу» ще 0,75 га  (0,14 га та 0,61 га по вул. Володимирський узвіз, 4) перебуває в оренді пов’язаної компанії – ПАТ «Будівельні технології».

Відзначимо, що на одній із ділянок, яку орендує ПАТ «Будівельні технології», стоять опори «мосту Кличка».

Власниками ТОВ «Етрекс» є ПАТ ЗНВКІФ «Авераж» і ТОВ «Інвестмент менеджмент груп», кінцевим бенефіціарним власником яких є Дмітрій Буряк, відомий на ринку як девелопер будівельних проектів «DeVision» у Литві та Україні, а також виробник біологічно активних добавок. Керівником «Етрексу» з 2013 року є Юрій Нестерук.

Генпідрядником будівництва є ТОВ «Дана», власниками якого є ПАТ ЗНВКІФ «Авераж» і ТОВ «Трейд-Інвест», які контролює Дмітрій Буряк.