Фаворитами парковочної інспекції Дніпра із замовленнями на 37 мільйонів виявилися люди екс-комунальника
26.02.2021   //  

Інспекція з питань контролю за паркуванням Дніпровської міськради віддає найбільші замовлення трьом приватним фірма, пов’язаним з екс-директором КП «Міськавтопарк» Дніпровської міськради Сергієм Писаренком. Про це написав Станіслав Лисогор у «БюроUA».

Інспекція з питань контролю за паркуванням була створена 2,5 роки тому. Вона допомагає приватному оператору-монополісту ТОВ «Паркт Сервіс Группе» збирати з водіїв плату за паркування, штрафи за неоплачену парковку і штрафи за парковку авто за межами майданчиків для паркування. Видання нагадує, що в бюджет Дніпра надходить фіксована сума – 1,15 грн. з одного паркомісця в годину, а «Паркт Сервіс Группе» – 8,85 грн.

«БюроUA» з’ясувало, що до роботи Інспекції причетний екс-керівник «Міськавтопарк» Писаренко. Такий висновок журналісти зробили, оскільки всі базові підряди цієї комунальної структури дістаються саме пов’язаним з Писаренком фірмам.

З позаминулого року Інспекція стала витрачати мільйони з бюджету Дніпра на закупівлю техніки і програмного забезпечення. Топовими постачальниками для Інспекції виявилися згадане «Паркт Сервіс Группе», причетне до Писаренка, та два новачка.

Послуги «доступу до автоматизованої системи центральної обробки даних інспекторів парковки» у 2020 р. Інспекції надавало ТОВ «Бізнес Солюшнс Груп», «послуги програмного забезпечення для автоматизації контролю за дотриманням правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів» – ТОВ «Парк Технолоджи». У 2018-2020 рр. Інспекція роздала підрядів в цілому на 54 млн грн., з яких 37 млн припали на ці три фірми.

«Бізнес Солюшнс Груп» створено в 2014 р. в Києві. У 2019 «переїхало» у Дніпро. Засновниками фірми є Вікторія Лазарева і Марія Климова. Першу ж угоду було укладено за переговорною процедурою.

Лазарева – людина з оточення зятя екс-нардепа Юрія Берези і товариша Писаренка Германа Назаренка. Пов’язана з Германом Назаренком і Марія Климова. Удвох вони виступають співзасновниками ТОВ «Айфіл Україна». Екс-керівник «Бізнес Солюшнс Груп» Наталія Єрмакова на сьогоднішній день керує в «Паркт Сервіс Группе». До неї «Паркт Сервіс Группе» очолював Олег Клевцов – перший співвласник «Парк Технолоджи».

Клевцов заснував «Парк Технолоджи» з Ольгою Овсієнко в лютому 2019 року. Керує підприємством один з екс-співвласників «Бізнес Солюшнс Груп» Олексій Страхов.

На сьогоднішній день Ольга Овсієнко також значиться засновником створеного дружиною Германа Назаренка Катериною Назаренко ТОВ «Мій Родосвіт», а також виступає співзасновником ТОВ «Девелопмент Груп-Дніпро».

Співзасновниками «Девелопмент Груп-Дніпро» також є мати Сергія Писаренко Віра Влазнєва і Оксана Ребеко – людина з оточення бізнесмена, голови громадської ради при Дніпровській міськраді Геннадія Корбана. З останнім Ребеко пов’язана, в тому числі, через ТОВ «ФКС-Консалт» – правонаступника ТОВ «Компанія з управління активами «Славутич-Капітал».

В довідці про співробітників, поданої «Парк Технолоджі» на один з тендерів Інспекції, журналісти знайшли племінника Писаренка Володимира Мірошниченка, який є співзасновником ТОВ «Паркінг Трейд». Контактний номер підприємства – 0962320200. Цей номер в якості контактного вказувало в одному з тендерів Інспекції «Бізнес Солюшнс Груп». Його ж використовувало і ТОВ «Автотех-Універсал», коли брало участь в торгах Південно-Східного міжрегіонального управління Мінюсту. Засновники «Автотех-Універсал» є Оксана Ребеко і Анастасія Понікаревич, яка, за інформацією «БюроUA», є цивільною дружиною Сергія Писаренко.

У 90% випадків конкуренцію «Паркт Сервіс Группе», «Бізнес Солюшнс Груп» і «Парк Технолоджи»  становило ТОВ «Юніп-Україна». Пропозиції учасниками подавалися в один день, з різницею від декількох годин до декількох хвилин. Виграти «Юніп-Україна» не намагалося, судячи з усього, виступаючи виключно як фіктивний спаринг-партнер майбутніх переможців. Цінова пропозиція «Юніп-Україна» дублювала очікувану вартість закупівлі, ціну фірма не скидала.

При цьому три договори з шести були укладені між Інспекцією та «Парк Технолоджі» на поставку останнім софту «UNIP Інспектор», розробником якого був «конкурент» переможця «Юніп-Україна», яка надала «Парк Технолоджи» ексклюзивне право на постачання програмного забезпечення.