Нотаріус, яку взяли на хабарі в 1,2 млн грн, розповідала потерпілим про зв’язки в Міністерстві юстиції
25.02.2021   //  

7 грудня 2020 року в Голосіївському райсуді Києва нотаріусу Київського міського нотаріального округу обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, із забороною залишати місце проживання з 21.00 по 7.00 наступної доби. Про це «Нашим грошам» стало відомо з ухвали Голосіївського райсуду Києва.

Судячи з контексту ухвали, йдеться про історію з хабарем 1,2 млн грн для нотаріуса та посередника, про яку повідомляла Київська міська прокуратура. В прокуратурі оприлюднювали фото офісу нотаруса.

Ми знайшли це місце на гугл-карті. Йдеться про адресу у м. Київ на вул. Щекавицька, 34а.

За даними Єдиного реєстру нотаріусів, за цією адресою працює приватний нотаріус Наталія Литвинова.

Провадження, по якому нотаріусу обирали запобіжний захід –  №42020100000000498 від 2 листопада 2020 року, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 ККУ (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 2 ст. 28 ККУ (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 3 ст. 369-2 ККУ (Зловживання впливом).

Як каже слідство, до правоохоронців звернувся власник земельної ділянки площею 5,1 га в смт Коцюбинське Київської області. Цю ділянку власник купив 20 лютого 2017 року. На  землі розташовані нежитлові будівлі загальною площею 14,7 тис кв.м., які належать цій людині на підставі рішення Феодосійського міського суду АР Крим від 11 вересня 2000 року, що вступило в законну силу. Власник нерухомості вирішив зареєструвати вказані нежитлові будівлі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП). Оскільки знайомих реєстраторів та нотаріусів не мав, попросив допомоги у свого ділового партнера. Партнер звернувся до знайомого приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу. А нотаріус, у свою чергу, порадила іншу людину, яка, з її слів, «зможе швидко провести необхідну реєстрацію». В судових ухвалах згадують про обшук у якогось державного реєстратора, тож, припускаємо, цією людиною був саме реєстратор.

Після цього на електронну адресу реєстратора від власника активу надіслали фотокопії документів: рішення суду, довідку Феодосійського БТІ, техпаспорти, довідку про присвоєння адреси та висновок про можливість поділу. А в нотаріуса, як каже слідство, виник умисел на одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на завсектору держреєстрації – державного реєстратора відділу адміністративних послуг Сквирської райдержадміністрації Київської області. Про цього реєстратора поки в судових ухвалах згадується лише раз, ось у такому контексті.

Нотаріус повідомила, що у зв`язку із набуттям права власності на підставі рішення Феодосійського міського суду під час реєстрації можуть виникнути проблеми. Але їх  допоможе вирішити людина, яка «має відповідні зв`язки в органах Міністерства юстиції України». Відтак, нотаріус висловила пропозицію надати їй «неправомірну вигоду за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави». При цьому, повідомила, що під час проведення держреєстрації права власності необхідно окремо сплати адміністративний збір в сумі 210-10,5 тис грн, в залежності від термінів виконання.

Від «Наших грошей» зауважимо, що проблеми, які найчастіше нам траплялися в кейсах із реєстрацією активів за рішенням судів із тимчасово непідконтрольної Україні території – це те, що такі рішення виявлялися підробленими.

Як каже слідство, 23 вересня 2020 року нотаріус під час листування через месенджер  «WhatsApp» зі свого номеру телефону на номер телефону ділового партнера власника активу написала, що за сприяння у проведенні реєстраційних дій хоче $55 тис, що відповідно до курсу НБУ на той день становить 1,5 млн грн. Проте нотаріусу відмовили. Тоді вона попросила $45 тис., на що повторно отримала відмову.

Після цього, каже слідство, нотаріус, вступивши у злочинну змову із людиною, яка мала реєструвати актив, зателефонувала партнеру власника активу через «WhatsApp» та запросила останнього на зустріч 28 жовтня 2020 о 14.00 до кафе «Пікнік» на вул. Кирилівська, 15 у м. Київ. На зустріч нотаріус прийшла із чоловіком, якого представила яку людину, яка «може допомогти».

29 жовтня 2020 о 12 год. 38 хв., під час листування у «WhatsApp» з номера телефону, яким користується людина, яка приходила на зустріч із нотаріусом, партнеру власника ділянок «надійшла вимога надання неправомірної вигоди в сумі 1 млн грн.» за проведенння вищезгаданої реєстрації.

11 листопада 2020 року нотаріус під час листування у «WatsApp» повторно попросила хабар $42 тис. та попросила про нову зустріч в тому ж кафе, пояснивши підвищення суми «врахуванням винагороди за її послуги». Зустріч відбулася 12 листопада 2020 року. Партнер власника нерухомості прибув до кафе «Пікнік», де на нього вже чекали нотаріус та особа, яка мала допомогти з реєстрацією. На зустрічі нотаріус повторно повідомила, що за хабар у $42 тис. вони допоможуть «у вирішенні питання». Частину грошей, $20 тис (що відповідно до курсу НБУ на ту дату становить 563,2 тис грн.), в якості завдатку фігуранти провадження сказали передати наступного дня, тобто 13 листопада 2020 року, а решту, $22 тис., – після реєстрації.

Далі протягом тижня партнер власника активу неодноразово телефонував особі, яку приводила на зустріч нотаріус, врешті вони зустрілися в офісі партнера власника активу 20 листопада 2020 року. На цій зустрічі партнер власника активу передав людині, яка мала займатися реєстрацією, оригінали документів на нерухомість та першу частину хабара – $16 тис, пообіцявши решту передати пізніше.

3 грудня 2020 партнер власника активу мав передати решту хабара. О 16:30 він зустрівся в офісі нотаріуса з нотаріусом та її подільником, але виявилося, що документи на реєстрацію ще не привезли і зустріч перенесли на 19 годину 15 хвилин. Цього ж дня о 19 год 01 хв нотаріус написала партнеру власника активу в «WhatsApp», що «сума грошей їм потрібна в доларах, і вони передадуть документи за умови, якщо сума буде в доларах, тобто обумовлений залишок суми складав $25 тис». В судовому реєстрі не вказується, в яку саме дату потерпілі передали решту хабара, але вказано, що уже наступного дня, 4 грудня 2020 року, приблизно о 20 год. 20 хв в кабінеті приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу був обшук, кількох людей затримали і вилучили $25 тис, передних потерпілими з історії, яку ми описуємо. Також Нацполіція повідомляла, що був також третій «транш» хабара у 28 тис. грн.

Досудове розслідування у провадженні здійснює слідче управління Головного управління Нацполіції у Києві. 28 січня 2021 року строк досудового розслідування продовжили до 3 місяців. Як повідомляли правоохоронці, за скоєне підозрюваним може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років.

Аліна Стрижак, «Наші гроші»