Постачальник газу на ОПЗ заробив за рік на державному заводі майже 2 мільярда
24.02.2021   //  

ТОВ «Агро Газ Трейдінг» («АТГ») заробило за рік на давальницьких поставках природнього газу для державного АТ «Одеський припортовий завод» $44 млн (1,19 млрд грн).

Таку оцінку зробила Консалтингова компанія «А-95», пише «Enkorr».

Консалтингова компанія зробила розрахунки з орієнтовного обсягу щомісячної поставки заводу 55 млн кубометрів газу з урахуванням експортних цін на карбамід, врахована вартість імпортного газу, його транспортування і ставки на послуги ОПЗ з переробки. Які протягом роки виросли з $48 до $60 за тону карбаміду.

За даними «А-95», переробка газу була прибутковою протягом всього 2020 року. А найбільш успішним був серпень, коли орієнтовний прибуток «АГТ» склала $6,9 млн. В свою чергу, мінімальний результат був відмічений в січні 2020 року – $1,4 млн.

В середньому, щомісячний прибуток «АГТ» на операція з державним заводом протягом року складав $3,7 млн.

Загалом, «АГТ» почала постачати газ на Одеський припортовий завод з серпня 2019 року і за цей час прибуток підприємства на цих операціях склав $72 млн (1,89 млрд грн. за середнім обмінним курсом).

Нагадаємо, ОПЗ під управлінням Фонду держмайна Дмитра Сенниченка в 2020 року зробило дві спроси провести конкурс на відбір фірми для давальницької схеми постачання газу на підприємство. В підсумку, вони закінчилися безрезультатно, а договорі з «АГТ» був продовжений. Третій конкурс. Який повинен був вибрати постачальника на 2021 рік, взагалі не був оголошений попри обіцянки менеджменту ОПЗ.

Від «Наших грошей»

Засновниками «Агро Газ Трейдингу» з рівними частками в статутному капіталі є Олександр Горбуненко та Володимир Колот.

За даними «Наших грошей», Олександр Горбуненко є родичем Дениса Горбуненка – відомого банкіра, що раніше очолював «Родовід банк», а зараз вважається фактичним контролером банку «Січ». Денис Горбуненко також відомий як власник кіпрської  «Raga Establishment Limite», пов’язаної з Сергієм Льовочкіним.

Олександр Горбуненко також є співвласником ТОВ «Джимфіт». Співзасновником цього підприємства до 2014 року був нинішній міністр інфраструктури Владислав Криклій. Після його переходу на роботу в структуру МВС Арсена Авакова його частка у фірмі була переоформлена на мати міністра Нінель Криклій.

Вперше інформація  про операцій «АГТ» з ОПЗ з’явилася у 2017 році. Тоді ЗМІ повідомили, що найбільшим постачальником карбаміду виробництва «Одеського припортового заводу» є компанія «Агро газ трейдинг», яка пов’язана з екс-головою Фонду державного майна Ігорем Білоусом. Переговори від імені компанії вів Андрі Гмирін – тодішній помічник Білоуса. Нині Андрія Гмиріна пов’язують з діючим головою Фонду держмайна Дмитром Сенніченком, в управлінні відомства якого знаходиться одеський завод.