ДАБІ видала дозвіл на нові 25-поверхівки на гектарі біля «Васильківської», за який судиться прокуратура
24.02.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 25 січня видала Інституту водних проблем і меліорації Національної академії наук України дозвіл на будівництво житлового комплексу з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями та паркінгом на вул. Васильківській, 37 у Києві. Про це свідчать дані Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Проект передбачає будівництво двох 25-поверхових житлових будинків.

Будівництво ведеться на ділянці площею 1,14 га, яку Київрада своїм рішенням 30 липня 2020 року передала в постійне користування Інституту водних проблем і меліорації для будівництва житлового комплексу.

У грудні 2020 року Перший заступник керівника Київської міської прокуратури звернувся до суду в інтересах держави в особі Київської міської державної адміністрації. Прокуратура вимагає визнати незаконним вказане рішення Київради і скасувати відповідну реєстрацію права користування за Інститутом. Наразі у судовій справі триває підготовче засідання.

Відповідно до Генплану м. Києва ділянка належить до комунально-складської території, де будівництва житла не дозволяється.

Однак, влітку 2018 року Київрада затвердила Детальний план території в межах вул. Васильківська, просп. 40-річчя Жовтня, яким змінила функціональне призначення цієї ділянки на житлову багатоповерхову забудову. ГО «Спілка порятунку Голосіїва» подало позов про скасування рішення, яким цей ДПТ затверджений, оскільки він суперечить Генплану і нормативно-правовим актам Мінрегіону. Втім, Окружний адмінсуд м. Києва і Шостий апеляційний адмінсуд – відмовили.

Відзначимо, що у січні цього року ДАБІ двічі відмовляла у видачі дозволу на будівництво на вул. Васильківській, 37. Зокрема, серед причин відмов була відсутність висновку з оцінки впливу на довкілля, наказу про призначення відповідальної особи за виконання будівельних робіт, а також витягу про право власності на будівлі, які, відповідно до експертного звіту, знаходяться на ділянці і підлягають демонтажу.

Містобудівні умови та обмеження на це будівництво Інститут водних проблем і меліорації отримав 7 жовтня 2020 року. Ділянка 1,14 га на вул. Васильківська, 37 потрапляє в зону обмежень забудови за умови безпеки польотів та до зони особливого контролю (зони повітряних підходів), в зону звукового тиску до 70 дБ та частково в санітарно-захисну зону установ комунального господарства.

Генпідрядником будівництва є створене у червні 2019 року ТОВ «Проджект Буд Інжиніринг», власником якого є ТОВ «Рєнт-Сервіс».

Власниками «Рєнт-Сервіс» є Світлана Поличева (89,6%), кіпрська компанія «Ніпосір Лімітед» (0,4%) та пайовий венчурний інвестиційний фонд «Інтергалбудінвест» недиверсифікованого виду закритого типу товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Крістал Ессет Менеджмент» (10%). КУА «Крістал Ессет Менеджмент» пов’язане із екс-нардепом Володимиром Зубиком, який є президентом Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд».

«Інтергал-Буд» по вул. Васильківській, 37 продає квартири у ЖК «Голосіївський».