«Ліга Антитрасту» звернулася до АМКУ щодо придбання Порошенком телеканалу «Прямий» без дозволу
22.02.2021   //  

«Ліга антитрасту» звернулась до Антимонопольного комітету із заявою щодо перевірки відомством придбання пятим президентом України Петром Порошенком телеканалу «Прямий». Та у випадку підтвердження необхідності отримання дозволу – притягнення учасників трансакції до відповідальності.

Петро Порошенко 18 лютого повідомив, що опосередковано придбав у екс-депутата Володимира Макеєнка частку в статутному капіталі ТОВ «Телеканал «Прямий», що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства.

Зокрема, ПАТ «ЗНВКІФ «Прайм Ессетс Кепітал», бенефіціаром якого є Петро Порошенко, придбала 100% акцій компанії «Парлімо Трейдінг Лімітед», що забезпечило покупцеві набуття контролю над «Телеканал «Прямий».

Порошенко на момент набуття контролю над «Телеканал «Прямий» контролював ряд інших компаній. А Макеєнко був пов’язаний відносинами контролю з іншими суб’єктами господарювання. У випадку, якщо обсяг доходу та вартість активів цих бізнесів перевищує визначені антимонопольним законодавством показники, така транзакція мала бути здійснена лише після отримання дозволу від Антимонопольного комітету на концентрацію. Разом з тим, на сайті АМКУ немає жодної інформації про те, що такий дозвіл надавався.

За результатом розслідування на Порошенка може бути накладений штраф до 5% річного доходу його бізнес-імперії.

Нагадаємо, минулого тижня «Ліга антитрасту» звернулась до АМКУ щодо розслідування придбання  соратником  Віктора Медведчука Тарасом Козаком телеканалів «NewsOne», «112» та «ZIK» без дозволу відомства.