«Дороги Сумщини» знесли державний облавтодор і відмінили тендер на 1,7 млрд з під носу нового консорціуму
22.02.2021   //  

28 січня держпідприємство «Дороги Сумщини» відмінило тендер з експлуатаційного утримання доріг місцевого значення Сумської області очікуваною вартістю 1,63 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовник відмінив тендер через допущення до аукціону менше двох пропозицій. Початково на нього подалися три компанії – ДП «Сумський облавтодор», ТОВ «АМК Рем-Буд» та «Всеукраїнський дорожній консорціум». Після розгляду тендерних пропозицій залишився лише консорціум.

Замовник відхилив «Сумський облавтодор», тому що він подав довідку про наявність власних виробничих баз, власником яких є не сам облавтодор, а ДАК «Автомобільні дороги України», дочірнім підприємством якого і є сам облавтодор. Додаткових документів стосовно закріплення баз за облавтодором Учасник закупівлі не надав, за що і був відхилений.

«АМК «Рем-Буд» не надав перекладу до договору оренди. Окрім цього, початково учасник не надав листа-підтвердження від власника техніки про незаперечення її використання. Замовник надав компанії 24 години на усунення цього недоліку, але потім все одно відхилив компанію – тому що документ про незаперечення використання техніки не містив посилання на процедуру закупівлі.

Консорціум «Всеукраїнський дорожній консорціум» був зареєстрований у грудні 2020 року. Його керівником є очільник Всеукраїнської дорожньої асоціації Артем Гриненко. Дорожні компанії у 2020 році почали об’єднуватися у консорціуми, адже таким чином вони могли об’єднувати свій досвід виконання аналогічних договорів і подаватися на більш крупні тендери. Тендерна заточка Укравтодору – 100% від обсягів робіт, що закуповуються, і не менш ніж 85% виконання договору – досі зустрічається у вимогах Укравтодору. Це попри те, що у рекомендаціях Міністерства економіки, які розроблялися спільно з Укравтодором, вказано, що Замовник має приймати аналогічні договори, виконані не на 85%, а принаймні на 50%.

Засновниками Консорціуму є вісім дорожніх компаній – ПП «Автомагістраль», ТОВ «Сучасна транспортна інфраструктура», ТОВ «Роад Констракшн», ДП «Екранбуд», ТОВ «Луцька дорожна пересувна механізована колона», ПП «НВФ «Мостопроект», ТОВ «АБЗ-1» та ТОВ «Трініті-Груп». Ці фірми не входять у Національну асоціацію дорожників України, що об’єднала фаворитів Укравтодору.