ТП≠ТД, вирішив Верховний суд
19.02.2021   //  

Правило ТП=ТД все більше втрачає свою актуальність. Суди додають суб’єктивності та дискреції в процес підготовки та оцінки тендерних пропозицій учасників. На цей раз Верховний суд підтвердив, що технічні характеристики можуть бути кращими ніж вимагав замовник, а відповідність ГОСТу не треба підтверджувати, якщо він вже нечинний, повідомила «Ліга антитрасту».

Тендерна колегія АМКУ за скаргою ТОВ «ВКФ «Гармонія» зобов’язала ДП «НАЕК «Енергоатом» відмінити закупівлю частин електродвигунів, генераторів і трансформаторів на суму 107,8 млн.грн. Колегія встановила, що пропозиції двох допущених до аукціону учасників «Magister LLC» та «WK Energo GmbH» не відповідали вимогам замовника та мали бути відхилені замовником.

Серед виявлених колегією невідповідностей були в тому числі:

  • пропонування учасником товару з технічними та якісними характеристиками, що не відповідали вимогам замовника;
  • не надання підтвердження відповідності ГОСТу, яке вимагалось замовником;
  • не надання патентного формуляру або декларації про патентну чистоту, що вимагалась документацією.

Враховуючи, що пропозиція жодного з учасників тендеру не відповідала вимогам документації, Колегія зобов’язала «Енергоатом» відмінити закупівлю.

Німецька компанія «WK Energo GmbH» оскаржила таке рішення Тендерної колегії до суду та виграла всі три інстанції.

20 січня 2021 року останнє слово сказав Верховний суд та підтримав рішення судів першої та апеляційної інстанцій стосовно скасування рішення Тендерної колегії Антимонопольного комітету.

На переконання суддів Верховного виявлені Колегією помилки в тендерній пропозиції не можуть слугувати підставою для дискваліфікації учасника оскільки:

  • запропоновані «WK Energo GmbH» технічні характеристики є кращими, ніж вимагав замовник;
  • ГОСТ втратив чинність, отже підтверджувати відповідність йому не обов’язково;
  • в тендерній документації не було умов до форми та змісту патентного формуляру або декларації про патентну чистоту, а отже документ виробника в довільній формі цілком підходить.