Нардеп з ОПЗЖ лобіює монополіста на мільярдних тендерах Міноборони по харчуванню
18.02.2021   //  

Народний депутат Олександр Пономарьов (ОПЗЖ) надіслав до Міністерства оборони листи з інформацією про кількох учасників тендерів на поставку харчів для військових. Отримані від Пономарьова дані міністерство використало проти  конкурентів фірми «Військсервіс-волонтер», яка цієї зими стала монопольним постачальником харчів для Міноборони.

Олександр Пономарьов повідомляв Міноборони про недостовірність даних учасників торгів, посилаючись на інформацію від податкових служб, яку він отримав у відповідь на власний запит. Таким чином нардеп мав вибити з торгів конкурентів «Військсервіс-волонтера» за трьома масштабними тендерами з організації харчування військових:

  • у Миколаївській, Одеській та Херсонській областях очікуваною вартістю 525,50 млн гривень,
  • у Житомирській, Київській та Черкаській областях очікуваною вартістю 639,59 млн гривень,
  • у м. Київ, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях очікуваною вартістю 559,69 млн гривень.

У першому тендері претензії Пономарьова стосувались фірми «Маяк-Південь», яка на підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів надала замовнику свій контракт з ПП «Агропостач-2008» на 55,58 млн гривень. Проте за інформацією від ДПС у Черкаській області обсяг операцій між компаніями склав лише 8,61 млн гривень. Тому Міноборони відмовило «Маяк-Південь» в участі в тендері. Фірма намагалась оскаржити це рішення в АМКУ, проте безуспішно. А «Військсервіс-волонтер» взяв підряд на 524,80 млн гривень.

У другому та третьому тендері Олександр Пономарьов поставив під сумнів аналогічний договір ТОВ «Преміум Компані». На конкурс компанія надала договір з ТОВ «Mile» на 65,01 млн гривень. За даними Головного управління ДПС у місті Києві, які організатору тендера надав депутат, «Преміум Компані» надало послуг для «Mile» всього на 33,11 млн гривень. На підставі цієї інформації участь «Преміум Компані» на торгах скасували.   Компанія звернулась до АМКУ зі скаргою, де зазначила, що перебувала на обліку ДПС у Чернігівській області, яка підтвердила рух коштів за контрактом на 65 млн гривень. Це дало змогу «Преміум Компані» не лише поновитись на тендерах, а й скасувати визначення «Військсервіс-волонтера» переможцем в обох процедурах.

За підряди на харчування Міноборони ще з часів Януковича воюють між собою три умовні групи«кримські» (ПП «Артек-союз», ПП «Збалансоване харчування», ФОП Василенко, ТОВ «Маяк-Південь»), «генерал-єнакіївські» (ТОВ «Геус-групп», ТОВ «Ректан», ТОВ «Військсервіс-Волонтер»», ТОВ «Продвсесвіт», ТОВ «Транс логістик центр», ТОВ «Час мрій») та «білоцерківські» ( ТОВ «Преміум Компані», ТОВ «Фуд Кук»).

Місяць тому основні підряди з організації харчів для військових отримали «генерал-єнакіївські»: фірми «Військсервіс-волонтер» та «Ресурс–сервіс КМ» виграли  «новорічні» підряди на 2,10 млрд. гривень.

Структури з орбіти самого нардепа Пономарьова ще кілька років тому також займались постачанням для військових. Так, «Торговий дім Агрінол» та «Регіон-Оіл» продавали армії моторну оливу виробництва «РУ НВП Агрінол». У власниках виробничого підприємства раніше офіційно значився Олександр Пономарьов. У 2018 році СБУ розслідувала справу про хабарі, які структури «Агрінола» у 2016-2017 роках нібито надавали посадовцям Міноборони та ЗСУ за перемогу на тендерах. Було встановлено, що поставлена «Агрінолом» олива не відповідала вимогам якості, через її використання вийшло з ладу понад 20 танкових двигунів. За що постачальника мастила та тодішніх очільників Міноборони сбушники запідозрили у співпраці з російською розвідкою.

Судова справа набула розголосу в пресі, проте так нічим і не завершилась. В реєстрі судових рішень можна знайти лише одну згадку про неї у цивільному позові нардепа до запорізької газети «Субота плюс». Це медіа висвітлювало розслідування правоохоронців. У позові нардеп вимагає спростувати твердження журналіста в статті, в тому числі, що він «є сепаратистом» та підозрювався у держзраді. Крім того, позивач вимагав сплатити в якості компенсації моральної шкоди 100 000 гривень (яку за рішенням Жовтневого райсуду Запоріжжя зменшили до 40 000 гривень). Саме рішення цікаве тим, що в тексті згадується лист Міноборони № 220/1246 від 03.03.2018 р., наданий суду за запитом Пономарьова, де «прямо зазначено, що моторні оливи за договорами з ТОВ «ТД «Агрінол» та ТОВ «Регіон-Оіл» поставлено вчасно, належної якості».

Ольга Прокопишина, «Наші гроші»