Прокуратура зайнялась будівництвом заводу для знешкодження трупів тварин оточенням мера Покровська за 53 мільйона
17.02.2021   //  

Поліція та прокуратура підозрюють, що директор КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» та керівник ПП «Донбас Будіндустрія Сервіс» підписали недостовірні акти прийому обладнання на 12,80 млн грн. та акти  облаштування під’їзної дороги на 1,51 млн грн. під час будівництва заводу для знешкодження відходів біля Костянтинівки. Про це йдеться в матеріалі «Громадського Патруля».

У кінці 2019 р. Донецький центр поводження з відходами замовив «Донбас Будіндустрія Сервіс» будівництво заводу для знешкодження відходів біологічного походження, який розташовано на території Новодмитрівської сільради Костянтинівського району Донецької області за 53,30 млн грн.

Переможець тендеру – пов’язана з колишнім нардепом, колишнім та знову нинішнім мером Покровська Русланом Требушкіним фірма «Донбас Будіндустрія Сервіс» – є фігурантом кримінальних проваджень, та не має досвіду з будівництва об’єктів, аналогічних такому заводу.

«Громадський патруль» з’ясував, що місце для будівництва обране невдало, адже поряд з Костянтинівкою не має великих тваринницьких підприємств. Тим не менш, ініціатори будівництва, директор департаменту екології Донецької ОДА Сергій Натрус та голова Новодмитрівської сільради, на землях якої будують завод, Микола Яковлев, активно лобіювали будівництво.

Натомість мешканці Костянтинівки мітингували проти будівництва. Незгоду висловили і на зборах, що пройшли у Новодмитрівці. Обурення у людей викликало і те, що завод зі спалювання біологічних відходів будують поряд з Єврейської балкою – місцем масових розстрілів місцевих мешканців у роки нацистської окупації. З вимогою перенести місце будівництва до обласної влади звернувся головний раввін Донбасу Пінхас Вишедскі. Водночас, ініціатори будівництва не змінили своєї точки зору.

Підрядник розпочав зведення тимчасової дороги та вирівнювання майданчику під будівництво одразу після початку кримінального розслідування, у лютому 2020 р. І лише на початку літа на будівельному майданчику розпочалося облаштування фундаменту під майбутній завод, інші роботи. Що саме було зроблене – достеменно визначити неможливо. Донецький регіональний центр поводження з відходами відмовився надати акти виконаних робіт.

Облаштуванням фундаменту літні роботи на майбутньому заводі фактично і завершилися. У такому вигляді об’єкт простояв до зими. А 25 грудня 2020 р. завершився термін дії договору з будівництва. До цього періоду завод мав би вже запрацювати. Замість цього його планують будувати ще як мінімум 10 місяців. З запланованих 53 млн грн. підрядник встиг освоїти лише 20 млн.

Лише після продовження строку договору, в останні дні минулого, 2020, та на початку 2021 року на майданчику знову з’явилися працівники. Вони облаштовували каркас нового заводу.

Від «Наших грошей»

ПП «Донбас Будіндустрія Сервіс» очолює Антон Вітушинський, засновники Анастасія Дроздова та Наталія Прокопова. Прокопова є дружиною Костянтина Прокопова — давнього бізнес-партнера мера прифронтового Покровська Руслана Требушкіна. Прокопов та Требушкін керували ТОВ «Донмет», що вело торгівлю відходами та брухтом. Згідно з повідомленнями ЗМІ, вони відпрацювали цілу схему — від незаконної вирізки металевих конструкцій на шахтах і далі до експорту цього вантажу.

Згідно з «Прозорро», у 2016-2020 рр. «Донбас Будіндустрія Сервіс» виграв тендерів на загальну суму 480,60 млн грн.

КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» очолює Олександр Грубич.