Оточення «регіоналів» розіграло 320 мільйонів на покращення сміттєзвалища у Підгірцях
16.02.2021   //  

ПрАТ «Київспецтранс» 9 лютого за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельне управління механізації» реконструкцію сміттєзвалища в Київській області за 320,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2018 році ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» виграло підряд щодо реконструкції та технічного переоснащення полігону твердих побутових відходів №5 у селі Підгірці Обухівського району за 326,49 млн грн. Із цих коштів фірмі виплатили 209,35 млн грн.

У 2020 році ТОВ «Хозхімсервіс» виграло у «Будівельного управління механізації» підряд щодо полігону на 353,31 млн грн. Однак гроші за тим договором не перераховувались.

Новий підрядник «Будівельне управління механізації» має завершити роботи до кінця 2022 року. Зокрема виконають складування, влаштують підпірну стінку, каналізацію, очисні споруди, дренаж, котельню, дороги, освітлення, огорожу, автоматизацію тощо.

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Вартість договору на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 333,83 млн грн.

До аукціону не допустили дві компанії. ТОВ «Будмонтажсервіс I» не подало фінансову звітність, оборотно-сальдову відомість на техніку, акти до договорів найму та оренди техніки і допустило інші невідповідності. АТ «Київметробуд» не подало довідку з кодом доступу до електронної версії статуту та мало податковий борг станом на 14 січня згідно сайту Державної фіскальної служби.

«Київметробуд» вимагав допустити його до тендеру, вважаючи, що статут відноситься до документів, для виправлення недоліків у яких їй мали надати добу. Також «Київметробуд» заявив, що у наданій довідці за 17 грудня у фірми не було податкового боргу, а сума боргу може змінюватись щоденно, і перевірку на сайті ДФС тендерна документація не передбачала. Замовник усе заперечив і відмовився повертати «Київметробуд» на торги:

«Станом на 21.01.2021 згідно інформації з сайту http://sfs.gov.ua/businesspartner відносно АТ «КИЇВМЕТРОБУД» містяться наступні дані: «Станом на 11.01.2021 щодо платника податків АТ “КИЇВМЕТРОБУД” наявна інформація: «ПЕРЕБУВАЄ НА ОБЛІКУ В ОРГАНАХ ДОХОДІВ ТА ЗБОРІВ». Станом на 19.01.2021 платник податків має податковий борг та відповідно до пункту 88.2 статті 88 Податкового кодексу України у органів державної податкової служби виникло право податкової застави на майно такого платника. Реєстр заяв про розстрочення, відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу (https://cabinet.tax.gov.ua/registers/vidstr-appl) як станом на дату прийняття рішення тендерним комітетом, так і станом на 21.01.2021, не містить жодної інформації про розстрочення, відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу АТ «КИЇВМЕТРОБУД», – розсудили у «Київспецтрансі».

Вінницьке «Будівельне управління механізації» належить директору Сергію Воловику і Дмитру Годованюку. Годованюк керував ТОВ «Мостобуд» екснардепа від Партії Регіонів Володимиру Продівусу. А Воловик у минулому був керівником ТОВ «Київмостобуд», у засновниках якого було ПАТ «Мостобуд» Світлани Продівус та Інни Бондар. Останнє зараз банкрутує, але перед тим входило у корпорацію «Укрмостобуд» Продівуса. Саме в ПАТ «Мостобуд» переможець орендує частину техніки, а іншу – в ТОВ «Авангард».

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Промін Буд Сервіс» зі статутним капіталом 100 грн., зареєстроване у 2016 році в Києві за адресою масової реєстрації вул. Хоткевича, буд. 12, оф. 177. Засновником є Андрій Цвильов з окупованого Донецька, а директором – Ігор Черкашин. Черкашин також керує донецьким ТОВ «Марморокбуд», яке через низку донецьких та краматорських компаній належить Дмитру Швидченку з окупованого Донецька, Олександру Гершуну зі Святогірська та Євгенії Ніколаєнко із Краматорська.

Дмитро Швидченко був помічником екснардепа від Партії регіонів Анатолія Близнюка.

«Промін буд сервіс» орендував техніку в «Хозхімсервісу» і виконував для нього роботи.

Акціонерами «Київспецтрансу» є Департамент комунальної власності КМДА (51%) та Ігор Тинний (47%), бізнес-партнер родини колишнього секретаря РНБОУ Олександра Турчинова та народних депутатів від партії «ОПЗЖ» Сергія та Юлії Льовочкіних.