Вбивця у тюрмі попрацював помічником нотаріуса, а коли відсидів – сам став нотаріусом
11.02.2021   //  

9 лютого 2021 року Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (ЦМУ)  у м. Києві наказом №124/6 припинило діяльність приватного нотаріуса, засудженого за умисне вбивство, який під час відбування покарання у в’язниці працював помічником нотаріуса, а коли відсидів – став нотаріусом.

Про це «Нашим грошам» стало відомо з власних джерел. Цю інформацію підтвердив керівник департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції Дмитро Кирилюк.

За даними «Наших грошей», чоловік отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю 27 травня 2009 року. Утім, судячи з судових матеріалів, попрацювати не встиг, бо уже через кілька місяців його затримали. 15 червня 2012 року чоловіка засудили вироком Апеляційного суду Херсонської області до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Зокрема, по пунктах 6 і 9 частини 2 ст. 115 ККУ  «Умисне вбивство» (з корисливих мотивів, з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення), ст. 146 ККУ «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини», ст. 189 ККУ «Вимагання», ст. 209 ККУ («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів…».

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду від 10 грудня 2013 року чоловіка звільнили від призначеного за ст. 358 ККУ покарання через закінчення строків давності, в решті вирок залишили без змін. Засуджений сидів у Бучанській виправній колонії №85 на Київщині та у Менській виправній колонії №91 на Чернігівщині. В судових документах йдеться про те, що строк покарання мав обчислювався з 21 липня 2009 року і мав закінчитися 21 липня 2024 року.

В розпорядженні «Наших грошей» опинилася копії сторінок з вироку по цьому засудженому. Уривки ми публікуємо, переклавши з російської мови на українську та замінивши прізвище засудженого на «він»:

«З матеріалів справи, досліджених судом, вбачається, що з вересня 2007 року він самостійно, а потім і залучаючи інших осіб з метою незаконного заволодіння нерухомістю здійснив ряд злочинів шляхом фальсифікації документів і доказів під час розгляду цивільних справ судами, а в серпні 2008 року залучив до участі в здійсненні злочинів ще двох осіб,… розподіливши між ними обов’язки. При цьому, він здійснював загальне керівництво і підготовку фальсифікованих документів для подальшого незаконного заволодіння нерухомістю, а на двох інших осіб поклав обов’язки шукати людей для судових засідань в якості лжесвідків і сторін у справах, а також для участі в судових справах за фіктивними позовами, підготованими ним, в якості свідків і сторін у справах за відповідну винагороду після реалізації незаконно отриманого майна. Всього самостійно і в групі він здійснив 17 епізодів злочинної діяльності».

У березні 2017 року засуджений подав клопотання щодо умовно дострокового звільнення від подальшого відбування покарання. Суд клопотання задовольнив – звільнив чоловіка умовно достроково на невідбутий строк 2 роки 11 місяців 8 днів позбавлення волі.

У 2020 році колишній засуджений вирішив стати нотаріусом. По закону, судима людина може стати нотаріусом, якщо в неї погашена судимість. Не беремося стверджувати напевно, але, здається, в цьому випадку судимість таки непогашена. Також закон «Про нотаріат» говорить, що свідоцтво нотаріуса може бути анульовано, якщо щодо нотаріуса є обвинувальний вирок. 13 жовтня 2020 року колишній засуджений надіслав заяву до ЦМУ Мін’юсту в Києві про проведення сертифікації приміщення, де він збирався працювати нотаріусом.

Нагадаємо, що в той період чоловік уже мав нотаріальне свідоцтво, а відтак, по закону, йому навіть не довелося складати нотаріальний іспит. 26 жовтня 2020 року ексзасудженому видали акт про сертифікацію робочого місця приватного нотаріуса. 6 листопада 2020 року цей же чоловік написав заяву до Міністерства, щоб його зареєстрували приватним нотаріусом по Київському міському нотаріальному округу. Для підтвердження нотаріального стажу кандидат подав трудову книжку, відповідно до якої він із 4 січня 2010 року по 10 лютого 2020 року, тобто, майже весь час, поки сидів у в’язниці, та з 12 лютого 2020 року по 19 жовтня 2020 року, тобто, коли уже був на волі, працював помічником нотаріуса. Якого саме нотаріуса – дізнатися не вдалося. 13 листопада 2020 року на підставі наказу №1371/6 ЦМУ Мін’юсту у м. Києві чоловіку зареєстрували приватну нотаріальну діяльність та видали реєстраційне посвідчення.

Утім, 22 грудня 2020 року до Міністерства юстиції надійшло звернення, підписане головою адвокатського об’єднання «Бонітум фідес» «Снісаренко В». У зверненні йшлося про те, що новоспечений нотаріус судимий за тяжкий злочин. «Наші гроші» не знайшли АО «Бонітум фідес» у жодному реєстрі, адвокат із прізвищем «Снісаренко» в Єдиному реєстрі адвокатів є, але вона у спілкуванні з «Нашими грішми» сказала, що до Міністерства юстиції зі зверненнями щодо нотаріусів не зверталася. Тож, швидше за все, йдеться про фейкового заявника. Утім, Мін’юст все одно зобов’язаний був розглянути таке звернення, оскільки по закону в Міністерстві не зобов’язані перевіряти, вигадана людина написала звернення чи справжня. 23 грудня 2020 року Міністерство юстиції направило запит ексзасудженому нотаріусу «щодо надання пояснень відносно вказаного звернення». Нотаріус на запит не відповів. Тож 30 грудня 2020 року Міністерство зупинило йому діяльність до надання відповіді. Також Мін’юст надіслав запит до Апеляційного суду Херсонської області – просив копію вироку по новоспеченому нотаріусу. 8 лютого 2021 року, ще до того, як вирок по нотаріусу надіслали в Міністерство, ексзасуджений нотаріус сам написав заяву про припинення своєї нотаріальної діяльності. На момент публікації цього матеріалу чоловіка вже немає в Єдиному реєстрі нотаріусів. Утім, зауважимо, що, якщо він знову захоче поновити нотаріальну діяльність, то зробить це, навіть не складаючи відповідного іспиту, і буде нотаріусом, аж поки Вища Кваліфікаційна Комісія Нотаріату не розгляне подання щодо анулювання його свідоцтва.

У Міністерстві юстиції цю історію прокоментував керівник департаменту нотаріату та реєстрації Дмитро Кирилюк.

«Ситуація з тим, що людина, будучи судимою за такий злочин, стала нотаріусом, виникла, бо в цієї особи вже було нотаріальне свідоцтво, і йому лишалося зареєструвати свою нотаріальну діяльність, – пояснює Кирилюк. – Коли реєструється нотаріальна діяльність, законодавство від Міністерства юстиції не вимагає перевірки, судима людина чи ні. Це – особливості законодавства, які треба вирішувати. Тому ми на законодавчому рівні хочемо передбачити або прямий доступ працівників Мін’юсту до реєстру, де обліковуються судимості, або витребування відповідної інформації у вигляді довідки».

На питання, як, будучи у в’язниці, людина могла працювати помічником нотаріуса, Кирилюк відповів, що «це – порушення, але немає механізму його фіксації. Оскільки при прийнятті на роботу помічника нотаріуса довідка про несудимість не вимагається, її подають тільки один раз – при отриманні свідоцтва нотаріуса. Звідси і корінь проблеми. А звільнити людину, яка не ходить на роботу – це право роботодавця, а не обов’язок».

Аліна Стрижак, «Наші гроші»