Сбушники не знайшли щебеню у чернівецькій трасі, яку за 42 млн ремонтувала група Амірханяна
10.02.2021   //  

Шевченківський райсуд Чернівців подовжив строк досудового розслідування можливих  зловживань на тендері Служби автодоріг у Чернівецькій області до 30 листопада 2021 року. Про це повідомляється у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Як зазначено в тексті ухвали райсуду, про привласнення бюджетних коштів під час будівництва автодоріг області місцеву прокуратуру інформувало регіональне  Управління СБУ. Кримінальне провадження відкрили 31 травня 2019 року.

Предметом розслідування зокрема став тендер Чернівецької САД з  поточного середнього ремонту ділянки  автодороги Н-03 Житомир – Чернівці (км 343+200 – км 348+760), що ПП «Полтавабудцентр» з групи Араіка Амірханяна виграло в липні 2018 року.

На момент укладання договору вартість робіт складала 96,99 млн гривень. Згодом сторони зменшили фінансування до 42,47 млн гривень, які САД виплатила «Полтавабудцентру» у лютому 2019 року.

Тендерна документація та технічне завдання закупівлі передбачали, що використання щебеню з натурального каменю марки М1000 i бiльше. Проте згідно інформації з рапорту оперуповноваженого УСБУ, замість щебеню  підрядник використовував гравійно-піщану суміш та гравійний щебінь, що не відповідають тендерній документації та стандартам  ДСТУ за показниками міцності. Крім того ціна гравійно-піщаної суміші  у 2,5 рази нижча за вартість щебеню.

Як з’ясували правоохоронці, підрядник вносив до актів виконаних робіт та довідок про вартість  цих робіт недостовірні відомості про використання щебеню марки М-1000 у кількості 7300 м3 на 1,59 млн. гривень. А також  зазначив відомості про витрати на перевезення цього щебеню на 245 000 гривень.

В серпні 2019 року за ухвалою райсуду експертам Хмельницького відділення Київського НДІСЕ доручили провести судову будівельно-технічну експертизу ділянки дороги. Були відібрали зразки (керни) асфальтобетонного покриття та основи проїжджої частини.  Проте результати експертизи до правоохоронців ще не надходили, що змусило їх клопотати про подовження строку розслідування.

Під час укладання договору з «Полтавабудцентром» САД у Чернівецькій області очолював Ігор Гах, якого у червні 2020 року змінив в кріслі очільника служби Ярослав Майор.

ПП «Полтавабудцентр» зі статутним капіталом у 100 тис гривень засноване у 1997 році, належить до структур Араіка Амірханяна. В червні 2019 року фірма була оштрафована Антимонопольним комітетом за спотворення результатів 17 торгів Департаменту ЖКГ Миколаївської міськради. Також Амірханян та його родичі у різний час заснували низку компаній, які є фігурантами десятків кримінальних проваджень СБУ, поліції та податкової.

У 2017-2019 рр. ПП «Полтавабудцентр» до потрапляння у зведені відомості АМКУ виграло тендерів на 5,06 млрд гривень.