«Великі будівельники» обманули Зеленського з великим футболом на стадіоні у Кривому Розі (додано)
09.02.2021   //  

(Додано протиріччя в Регламенті щодо категорій вимог до стадіонів)

Вартість реконструкція стадіону «Металург» в Кривому Розі, яка була підтримана президентом Володимиром Зеленським, виявилася в п’ятеро дорожчою попередніх проектів і нині оцінена в 732,98 млн грн. Про це написало видання «Трибуна».

Реконструкція “Металурга” зі знесенням відремонтованого фасаду

В 2019 році його спочатку вирішили просто відремонтувати за 62 млн грн. А в 2020 році в межах програми «Велике будівництво» стадіон вирішили реконструювати за 732,98 млн грн. І тепер в рамках нових робіт вже ламають фасад, який відремонтували у рамках попереднього контракту.

Стадіон роблять для клубу «Кривбас», який було створено на базі іншого місцевого клубу з подачі президента України Володимира Зеленського.

Провідником цих ідей став давній кварталівський партнер Зеленського та нині народний депутат від «Слуги народу» Юрій Корявченков. Сам проект реконструкції стадіону координує актор студії «Квартал 95» Артем Гагарін.

Департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА засекретив деталі проект реконструкції стадіону «Металург» в Кривому Розі. Не розкрив їх і координатор проекту «Велике будівництво» Юрій Голик та відповідальний за роботи Артем Гагарін.

На презентації спортарени в серпні 2020 року Володимиру Зеленському було сказано, що модернізації передбачає зменшення кількості місць для вболівальників з 30 тисяч до 17-ти. Це розробники пояснили тим, що в проект реконструкції «Металурга» заклали вимоги до стадіонів четвертої категорії. Це найвища категорія Української футбольної асоціації, яка дозволяє приймати матчі будь-якого рівня, в тому числі міжнародні змагання. Ця категорія вимагає, щоб всі місця для вболівальників були розташовані під навісом. Але згідно з проектом в Кривому Розі не весь стадіон буде під накриттям, , повідомила Tribuna.com з посиланням на Михайла Лємаєва, заступника директора департаменту капітального будівництва Дніпропетровської ОДА. Відтак стадіон зможе максимум претендувати тільки на третю категорію.  Для такого класу арен найбільш значущим матчем може бути проведення фіналу Кубка чи Суперкубка України. А значить «Кривбас» у випадку потрапляння в Лігу Європи не зможе грати на домашній арені.

“Зеленський хоче, щоб «Металург» міг приймати матчі найвищого рівня. Але його обманули – проект реконструкції не відповідає потрібним вимогам”, – резюмувало видання “Трибуна”.

Після публікації в «Трибуні» вийшов новий матеріал з приводу стадіону.

В 2020 році вийшов оновлений Регламент інфраструктури стадіонів та заході безпеки проведення змагань з футболу Української Футбольної Асоціації. Стаття 5.27 регламенту передбачає, що найвищу – четверту – категорію отримують стадіони, де 100% місць для вболівальників накриті навісом.

Проте, в додатку Регламенту в переліку характеристик найвищої категорії вказано лише про обов’язкове накриття зон для VIP-ложі та представників медіа.

Крім того, Регламент від УАФ також передбачає, що федерація «може встановлювати виключення для певного структурного критерію щодо відповідної категорії стадіону».

Таким чином, різне трактування Регламенту і його додатків дозволяє домовитися з УАФ напряму про присвоєння стадіону найвищої категорії.

Крім того, згідно з вимогами УАФ, міжнародні змагання може приймати арена не тільки четвертої, але і третьої категорії (30% сидінь вболівальників під навісом). Для цього арена ще повинна пройти окрему перевірку від міжнародних футбольних органів.  УЄФА теж присвоює стадіонам чотири категорії за вимогами власного регламенту інфраструктури стадіонів.

Але перевірити відповідність нового «Металурга» в Кривому Розі нормам УЄФА неможливо, оскільки проекту реконструкції немає у відкритому доступі