У Труханова віддали 2 мільйона малозабезпеченій пенсіонерці за маски, які увійшли в агітаційні набори за Труханова
09.02.2021   //  

Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради 28 серпня 2020 року без відкритих торгів замовив ФОП Ларченко Любов Леонтіївна медичні маски за 2,13 млн грн. з так званого «Коронавірусние фонду» одеського бюджету, які спрямовані на боротьбу з COVID-19. Про це написали Едуард Єленін та Олег Константинов у виданні «Думська».

Йдеться про 95 тис наборів медичних одноразових масок (по п’ять штук у кожному пакеті).

Ларченко зареєструвалася ФОПом 8 місяців тому – в травні 2020. Уже через два місяці підприємниця, у якої не було ніякої ділової історії, підписала контракт на 2,13 млн грн. з міським департаментом. У вересні 2020 р. відомство уклало з Ларченко ще один договір, закупивши майже 11 тис масок за ціною 4,48 грн. за штуку (дорожче, ніж в аптеках). По ньому Ларченко отримала 48 тис грн.

ФОП Любов Леонтіївна зареєструвала у власній одеській квартирі за адресою Дігтярна, 35. Видання з’ясувало,  що у 2019 р. Любов Ларченко 1951 року народження, яка проживає за адресою Дегтярна, 35, отримала з міського бюджету адресну грошову допомогу в розмірі 6 тис грн. як людина, що перебуває в складній життєвій ситуації. Розпорядження підписав особисто мер Геннадій Труханов – на підставі матеріалів департаменту праці та соцполітики.

Наданням жінці цих грошей займався депутат міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова Василь Ієремія. У заяві на ім’я директора департаменту Олени Китайської він зазначає: «Заявниця тривалий час хворіє. У 2013 р. їй була проведена операція на серці, після операції їй призначений довічний прийом медпрепаратів. Ларченко Л.Л. – інвалід II групи, пенсіонерка отримує мінімальну пенсію 1590 грн., яких їй катастрофічно не вистачає на ліки, харчування, оплату комунальних послуг».

Про тяжке становище Любові Ларченко свідчить і той факт, що до вересня 2020 р. вона регулярно оформляла субсидію на оплату комунальних послуг у все тому ж департаменті праці та соцполітики. Тобто вона отримувала матеріальну допомогу вже після того, як уклала угоди на більше 2 млн грн.

Видання також зазначило, що Департамент праці та соціальної політики Одеської міськради у минулому році освоїв на протидії COVID-19 більше 30 млн грн. Частину цих грошей витратили на засоби індивідуального захисту і дешеві ліки, які використовувалися у передвиборчій кампанії мера Одеси Геннадія Труханова та депутатів від «Довіряй ділам». Зокрема, у жовтні 2020 р., якраз перед місцевими виборами, в територіальних центрах соціального обслуговування, які входять в структуру міського департаменту праці та соцполітики, громадянам роздавали подарунки з агітацією за чинного мера і його людей. Порушення зафіксували спостерігачі ГМ «Опора».

Причому замість звичних продуктових наборів виборців «спокушали» медикаментами та засобами захисту. У кожному пакеті лежала упаковка з п’ятьма масками (куплені у ФОП Любов Ларченко), дезінфектором, упаковками парацетамолу, ібупрофену, амброксолу і аскорбінової кислоти, а також з листівками з вихвалянням мерії Геннадія Труханова.

Аналогічні пакети (тільки з агітацією за партію «Довіряй ділам» і кандидатів від неї) розносили по домівках соцпрацівники.

Щодо наборів, то департамент праці та соцзахисту придбав їх 95 тис штук. Кожен обійшовся майже в 100 грн., а вся закупівля – майже 10 млн грн., причому це були кошти саме «Ковідного фонду».

Видання зазначило, що в серпні 2020 р. міський департамент праці та соцполітики окрім угоди по масках уклав контракт на покупку фармпродукції з компанією «Дарниця». Цей тендер теж провели за спрощеною, «ковідною» процедурою. Сума договору склала 3,47 млн грн. За ці гроші виробник медпрепаратів зобов’язався поставити по 95 тис упаковок парацетамолу, ібупрофену та амброксолу.

Аскорбінову кислоту департамент купив теж за спрощеною процедурою у КП «Одесфарм» – за 700 тис грн. Це комунальне підприємство очолює депутат міськради від «Довіряй ділам» Левон Нікогосян.