COVID-19. Дніпропетровщина замовила Фісталю 140 «швидких» за роздрібними цінами
09.02.2021   //  

КП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Дніпропетровської обласної ради 25 січня уклало три угоди з ТОВ «Автоспецпром» про закупівлю швидких на 290,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За процедурою COVID-19 замовили 140 автомобілів швидкої медичної допомоги на базі Citroen Jumper. Їх поставлять до травня 2021 року. Передбачено аванс 50%, але замовник може виплатити й 100%. Гарантія на шасі складає два роки, а на медобладнання – рік.

Найбільше купили передньопривідних «швидких» типу B: 110 одиниць по 1,96 млн грн.

Також 15 «швидких» типу B із повним приводом замовили по 2,35 млн грн. Крім того, ще 15 передньопривідних «швидких» типу С (реанімобіль) із портативним апаратом штучної вентиляції легень Sirio S2/T виробництва компанії «Siare Engineering International Group s.r.l» (Італія) та електромеханічним приймальним пристроєм придбали по 2,66 млн грн.

За такими ж цінами «Автоспецпром» поставляв їх більшості інших замовників у 2020 році, за винятком ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я.

Тоді «Медзакупівлі» домоглися від МОЗу зміни технічних вимог до «швидких» у тендері на 728 млн грн. Спершу МОЗ вимагав купити автомобілі з двигунами потужністю не менше 160 кінських сил. Фактично в Україні цим вимогам відповідали тільки «швидкі» фірми «Автоспецпром» на базі Citroen Jumper і Peugeot Boxer. Але закупівельники домоглись від міністерства відміни цієї заточки. І у підсумку «Автоспецпром» поставив «Медзакупівлям» передньопривідні «швидкі» типу B на базі Citroen Jumper по 1,59 млн грн., що на чверть дешевше.

Згодом «Автоспецпром» відповів, що ціну в 1,59 млн грн. вдалося досягти виключно у межах проєкту «Медзакупівель» завдяки обсягу замовлення у 250 автівок:

«Майже всі постачальники й підрядники запропонували Товариству унікальні ціни в межах цього проєкту. Знижки надали низка підприємств по всій Україні, які в умовах пандемії COVID-19 вирішили допомогти державі. Спеціальні ціни в межах своєї програми корпоративної соціальної відповідальності надало ТОВ «Пежо Сітроен Україна», – повідомили «Нашим грошам» в «Автоспецпромі».

Нині Дніпропетровщина замовила 140 швидких, що становить більше половини обсягу «Медзакупівель». Однак на цю закупівлю, вочевидь, знижки не розповсюджувались, оскільки ціна виявилась звичайною для «маленьких» тендерів «Автоспецпрому».

Засновником фірми «Автоспецпром» є відомий донецький професор Еміль Фісталь та дочірнє підприємство «Регіон 2002» Артема Фісталя.