Укравтодор віддасть 2,5 млрд фірмі, директор якої відмовляється ходити на допити в НАБУ
09.02.2021   //  

2 лютого САД у Миколаївській області уклала договір на експлуатаційне утримання автодоріг державного значення з ТОВ «СК «Автострой» на 2,53 млрд гривень. Дбати про дороги загальною протяжністю 1504,8 км підрядник буде протягом 2021-2023 рр. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Окрім «СК «Автострой» на тендер очікуваною вартістю 2,58 млрд гривень подались «Автомагістраль-Південь», «Онур Конструкціон Інтернешенл» та «Миколаївбудцентр». Останніх двох замовник до торгів не допустив через недоліки в тендерній документації.  «Миколаївбудцентр» надав «чужу» банківську гарантію (видану іншій компанії для іншої закупівлі), та не підтвердив наявності необхідної спецтехніки. У пропозиції  «Онура» було два недоліки: бракувало трудових книжок робітників та не зазначена у довідці про техніку дорожня фреза.

В результаті торги, які відбулися 12 січня, пройшли за мінімальної конкуренції «Автомагістраль-Південь» з «СК «Автострой». За результатом аукціону ціна підряду зменшилась від очікуваної вартості всього на 2%.

Як зазначено в договорі САД з «СК «Автострой», фінансування робіт з утримання доріг в цьому році заплановане на рівні 125 млн гривень, в наступному році – близько 1,5 млрд гривень. Укравтодорівці не оприлюднили в «Прозорро» вартість основних будівельних матеріалів.

Слід зазначити, що ці дві компанії пов’язують сталі господарські стосунки.  Протягом 2019-2020 років «СК «Автострой» у якості субпідрядника виконував роботи на об’єктах «Автомагістраль-Південь», зокрема:

  • з поточного середнього ремонту траси Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук на ділянці км 77+000-км 79+100
  • з капітального ремонту вул.Заболотного від площі Одеської до буд.№156 у Києві
  • з поточного середнього ремонту траси Т-16-10/Н-33/- Приморське – Жовтий Яр -Татарбунари – з під’їздом до смт. Сергіївка, км 12+931 – км 27+189
  • експлуатаційного утримання ділянки траси Київ-Одеса, км 274+435-км 335+540

За ці роботи «СК «Автострой» загалом отримав від «Автомагістралі-Південь» 176,38 млн гривень, заплативши їй назад за послуги генпідряду 1,38 млн гривень.

В минулому році «СК «Автострой» загалом отримав тендерів на 219,39 млн гривень. Серед них шість підрядів для Управління дорожнього господарства Одеської міськради з розробки проектно-кошторисної документації та ремонту вулиць в Одесі та 17 підрядів на замовлення ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області»: 13 з авторського нагляду капремонту дороги Миргород-Велика Багачка-Байрак-Поділ ділянками по 299 376 грн кожна та 4 підряди з розробки проектно-кошторисної документації для дороги Мала Рублівка – Рунівщина.

Слід зазначити, що підряди компанії для ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області фігурують у кримінальному провадженні за ознаками привласнення та розтрати майна. Свідком по справі проходить директор «СК «Автострой» Віктор Гнезділов, на якого ухвалою Вищого антикорупційного суду  21 січня 2021 року було накладено штраф у 1135 гривень за неявку на допит НАБУ, на який він двічі викликався.

Під час перевірки використання субвенції «Агентством місцевих доріг Полтавської області», Рахунковою палатою було встановлено, що агентство прийняло проектно-кошторисну документацію на капремонт дороги вартістю 28, 90 млн гривень, зокрема розроблену «СК «Автострой», що не відповідала умовам договорів.

Контролюючі органи з’ясували зокрема, що розробка проектно-кошторисної документації проводилась окремими ділянками, що по суті  є суцільною ділянкою дороги. Склад та зміст документації, на думку аудиторів, потребує спеціального дослідження «на відповідність нормам ДСТУ щодо визначення вартості».

Віктор Гнєзділов і Геннадій Труханов

ТОВ «СК Автострой» засноване у січні 2011 року, директором  та офіційним власником виступає Віктор Гнезділов. Як раніше писали «Наші гроші», очільник «СК «Автосрой» деякий час працював тренером  по тайському боксу у фітнес-центрі «Магія» екс-нардепа від «Блока Петра Порошенка» Геннадія Чекіти. Раніше Чекіта входив до складу депутатів Одеської міськради партії «Довіряй ділам» чинного мера Одеси Геннадія Труханова, який очолює Українську національну федерацію тайського боксу муай-тай.

У досудовому розслідуванні можливих зловживань на тендерах з ремонту та реставрації автодоріг в Одесі, «СК Автострой» безпосередньо називають пов’язаним з керівництвом міста, зокрема в ухвалі Солом’янського райсуду Києва від 19 червня 2018 року.

Ольга Прокопишина, «Наші гроші»